facebook

Українці платитимуть за газ по-новому: у Раді змінили формулу розрахунку вартості палива

Відтепер споживачі природного газу платитимуть за паливо, виходячи з його якості, а не за отриманий обсяг загалом. У Верховній Раді підтримали новий механізм обчислення вартості та обліку газу в енергетичних одиницях (кВт/год) замість кубометрів.

Відповідний законопроєкт № 2553 щодо впровадження обліку та розрахунків за обсягом газу в одиницях енергії було ухвалено парламентом у другому читанні та в цілому. За його підтримку народні депутати віддали 250 голосів (щоб ознайомитись з результатами поіменного голосування, доскрольте новину до кінця). Про це свідчить трансляція засідання на офіційному каналі Ради у YouTube.

Зокрема, ухваленим документом передбачено перехід з об’ємних одиниць (кубометрів) на енергетичні (кВт/год) у системі обліку природного газу. Такий підхід зараз використовується у всьому світі. У Міненерго зазначають, що ключовим наслідком такого переходу є можливість для споживачів оплачувати фактично надані послуги з урахуванням фізико-хімічних характеристик газу.

Інакше кажучи, суть нового механізму у тому, щоб оплачувати лише кількість спожитої енергії, що залежить від якості палива, а не його обсяг. Підрахунок газу в кубометрах не враховує його калорійність, через що в деяких регіонах на ті самі цілі може знадобитися різний обсяг.

Окрім того, з ухваленням законопроєкту врегульовано колізію в законодавстві, яка стала причиною блокування з 1 по 5 квітня процедури декларування газу в режимі “митний склад”. Проблема полягала у різних підходах роботи митних органів прокуратури та учасників газового ринку під час здійснення операцій із природним газом.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Зокрема, йдеться про закон “Про митний тариф України” від 04.06.2020 р., яким запроваджено вимогу здійснювати облік природного газу в одиницях енергії з 01.04.2021 р. Водночас, згідно із законом “Про ринок природного газу”, такий облік ведеться у одиницях обсягу (кубометрах).

Проте Енергомитниці Державної митної служби та операторам ГТС таки вдалося на деякий час врегулювати законодавчі розбіжності – було розроблено тимчасовий алгоритм спільних дій на період до ухвалення законопроєкту № 2553. А до цього моменту, згідно з ухваленим алгоритмом, АТ “Укртрансгаз” змушений був вести подвійний облік газу – в одиницях обсягу та енергії.

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...