facebook

Відео. “Вакцинація без права на помилування: експертиза адвоката”

Гість у студії: Анжела Василевська, юрист і адвокат.
Ведучий програми: Руслан Кухарчук, голова руху “Всі разом!”

4 жовтня Міністерство охорони здоров’я прийняло наказ, де затвердило перелік професій, працівники яких підлягають обов’язковій вакцинації. Це три групи людей: працівники органів виконавчої влади і їх структурні підрозділи, працівники адміністрацій та їх територіальні підрозділи та працівники усіх форм навчальних закладів незалежно від форм власності чи типу.

Уже зараз є тривожні сигнали, бо заступники міністра охорони здоров’я на сайті МОЗ публікують анонси, що готується другий перелік, розширений, і він буде стосуватися більшої кількості працівників. Звісно, на це треба громадськості реагувати активно, тому що будуть дуже негативні наслідки і непоправна шкода демократії.
Якщо говорити про навчальні заклади, то постанова Кабміну передбачала дистанційне навчання, якщо певний поріг вакцинованості серед педколективу не був досягнутий. А за наказом МОЗ працівники, які не вакциновані, підлягають обов’язковому відстороненню від роботи.

Директор навчального закладу, який розуміється на трудових правах, на своїх обов’язках як роботодавця, в певній парадоксальній ситуації: він повинен відсторонити невакцинованих людей, хоча закон не передбачає для цього підстави, а з іншої сторони якщо він не відсторонить, то до нього буде застосована санкція за порушення карантину – штраф 170 тис грн.

Анжела Василевська – адвокат у позові директора спеціалізованої школи №210 Оболонського району Києва Дмитра Ламзи до Окружного адміністративного суду м. Києва. Відповідачем по справі є Кабмін. Перший позов директор школи подав з вимогою скасувати в Постанові Кабміну ту частину, де вказано, що учні не матимуть доступ до очної освіти, якщо 80% педагогів не будуть вакциновані. Другий позов до Міністерства охорони здоров’я у позовних вимогах просить суд скасувати весь наказ №2153 від 4 жовтня 2021 року.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Рішення, які виникають в Кабміні та МОЗ спровоковані тиском так званого європейського досвіду, а з іншого боку – побоюванням масштабів епідеміологічної ситуації.
Кабмін та МОЗ вийшли за коридор дозволених їм повноважень. Але усі ці нормативні акти є дійсними до тих пір поки не оскаржені у судовому порядку. Судові позови – єдиний законний спосіб чинити спротив незаконним діям уряду. Самі ж судді дивуються чому так мало позовів. Кожен директор навчального закладу може оскаржити штраф у 170 тис грн. Є багато адвокатів, які на громадських засадах готові вести такі прецедентні позови. Василевська каже: «Якщо ми будемо усі боятися, то одного ранку прокинемося в країні зовсім іншій».

У програмі обговорюють чому Кабмін та МОЗ у своїх наказах ухвалюють рішення, які очевидно не відповідають Конституції та Законам України. Якщо прийшла перевірка, як діяти в такій ситуації: поради директорам, педагогам та співробітникам адміністрацій. Адвокат дає прогнози на ситуацію із обмеженнями.

Нагадаємо, що Кабінет експертів руху “Всі разом!”– формація лідерів, управлінців і галузевих експертів, які генерують нові ідеї і реалізують найкращі рішення для державних трансформацій і суспільних перетворень. Ми створили цей канал для того, щоб комунікувати з вами про головне та актуальне, що відбувається в Україні. Щотижня канал Кабінету експертів в YouTube публікує свіжі аналітичні прогнози профільних галузевих експертів. Кожний коментар, інтерв’ю чи тематична програма, які представлені на нашому каналі, провокують широкий дискурс і суспільний резонанс. Нестандартний погляд на соціально-політичні, економічні та культурні процеси в Україні, обговорення проектів готових рішень, актуальні коментарі про головне тощо. Тільки тут концентруються авторитетні думки найкращих експертів України.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...