facebook

Українці платитимуть за газ по-новому

Кубометри скасують, а лічильник обійдеться у 25 тисяч гривень.
Про це розповів заступник міністра енергетики Максим Немчинов. Відповідний закон прийняли в українському парламенті.

“Газ відрізняється за кількістю енергії, яку виділяє при згорянні, це залежить від родовища, на якому газ видобули. Різниця калорійності газу в різних регіонах може досягати до 4%, тож споживачі більше не переплачуватимуть за недостатньо калорійний енергоресурс”, — зазначив Немчинов.

З одного боку таке нововведення дозволить контролювати якість блакитного палива, а з іншого — призведе до того, що всім українцям, населенню і бізнесу доведеться встановити нові лічильники або перераховувати обсяги використаного палива за спеціальною формулою.

Ймовірно, така процедура почнеться в травні наступного року і в першу чергу може торкнутися промислових споживачів. Для населення ж є велика проблема, яка пов’язана з урахуванням кВт*год замість кубометрів.

Спеціальний лічильник в Україні знайти практично неможливо, а коли з’явиться новий облік і їх масово завезуть в країну, ціна може неприємно здивувати. Зараз такі прилади обліку коштують до 25 тис. грн.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

За словами керівника програм аналітичного центру DiXi Group Романа Ніцовича, для споживача така система дасть низку переваг. Перш за все, споживачі зможуть порівнювати обсяги енергії, які вони отримують від газу, наприклад, з електроенергією.

Якщо є така технічна можливість, споживачі зможуть вибрати, який енергоносій більш вигідний для опалення або підігріву води саме в їхньому випадку. Закон набуде чинності з травня 2022 року.

При цьому поки що законодавча база з цього питання до кінця не прописана. А тому можуть виникнути приховані ризики для споживача, вважає глава Союзу споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

«У законопроєкті прописано, як буде відбувається перерахунок з кубометрів на кіловат-години. Там є два моменти: підвищені норми розрахунку і знижені. Що це означає? Це не роз’яснюється», — дивується експерт.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...