facebook

В Україні змінилися ціни, зарплати, тарифи. Перелік

Початок Нового року має значення не тільки для кожного особисто, а й для держави в цілому. З 1-го січня набули чинності декілька нововведень, що стосуються усіх українців. Пропонуємо перелік важливих змін, що вже відбулися. 

money_805e0

Зарплати
З Нового року мінімальна зарплата в Україні збільшилась удвічі й становить 3 200 грн. Українцям обіцяють, що субсидію перераховувати не будуть до кінця опалювального сезону, а надалі споживачам не доведеться віддавати всі додаткові кошти за комунальні послуги.
Також зросла мінімальна заробітна плата вчителя без категорії, що відтепер складатиме 5 266 грн. Це відбулося завдяки підвищенню її на 2 тарифні розряди.
Зміниться і механізм зарплати лікарів: гроші йтимуть «за пацієнтом». Сімейний лікар отримуватиме кошти за кількістю договорів, які з ним уклали. Відтак, його зарплата може зрости до від 19-ти до 50-ти тисяч гривень.
Пенсії та стипендії
В Україні кардинально змінили виплату академічних стипендій студентам ВНЗ: її сплачуватимуть за рейтинговою системою. Мінімально студенти отримуватимуть 1 100 грн. Соціальну стипендію продовжуватимуть виплачувати 7-ми відсоткам студентів.
З 1 січня, відповідно до закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», запускається накопичувальна система виплати пенсій. Це означає, що кожен українець молодше 35 років починає відраховувати частину своєї зарплати на майбутню старість. Крім того, за прогнозами Пенсійного фонду, до кінця 2017 року пенсія майже 8 млн українських пенсіонерів (а це 60% від загальної кількості) складе не менше 1 тис. 732 грн. Показник середньої пенсії в цілому відповідно зросте до 2 тис грн.
Прожитковий мінімум
Згідно з законом «Про Державний бюджет України на 2017-й рік», у 2017-му році прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць становитиме: з січня – 1544 гривні, з травня – 1624 гривні, з грудня – 1700 гривень.
Тарифи
Українці зможуть платити за електроенергію менше на 15,2 %, – повідомила Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг. Тут прогнозують, що тарифи на світло знизяться з розбивкою на квартали: І квартал – 1341,57 грн за 1 МВт·год (без ПДВ); II, ІІІ та IV квартали – 1263,76 грн за 1 МВт·год (без ПДВ).
У зв’язку зі зниженням тарифу на світло, може здешевшати й водопостачання і водовідведення для населення на 10-12%.
Відтепер усі підприємці, навіть ті, хто не отримує прибутків, мусять платити єдиний соціальний внесок, що становить близько 704 гривні.
Ціни
Зростуть ціни на алкоголь та тютюн. Згідно з проектом закону, який підтримали депутати Верховної ради, ціни на горілку пропонують підняти на 20%, на пиво – 12%, на цигарки – 15-30% .
Перегляд українських телеканалів став платним. Медіагрупи озвучили мінімальну вартість свого контенту для мереж платного ТБ, при укладенні договорів у грудні 2016-го року.
Значно знизитися мають ціни на ліки, які тепер будуть референтними – їх порівняють із сусідніми державами й ототожнять із найменшими з них. До лютого аптеки продаватимуть лікарські засоби зі складів за старою вартістю, а потім знизять ціни й видруковуватимуть

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...