facebook

Фірма-покупець Калуської ТЕЦ має зв’язок із російською нафтовою компанією

Серед засновників ТОВ “Констанза”, що перемогло на аукціоні з продажу державної “Калуська теплоелектроцентраль – нова”, люди з оточення російської нафтової компанії “Лукойл”. Також переможець міг діяти і інтересах власників “Карпатнафтохім”, де інтереси росіян збігаються з інтересами Андрія Іванчука та Ігоря Коломойського.


Про це пише видання “Олігарх”.

30 листопада регіональне відділення Фонду держмайна провело аукціон з продажу майнового комплексу ДП “Калуська теплоелектроцентраль – нова”, за підсумками якого найвищу ціну запропонувало “Констанза” – 801 млн грн. Пропозиція переможця в три з половиною рази вища стартової ціни, ФДМУ оголосив про наміри укласти договір.

“Констанза” зареєстроване в селі Комишувате Донецької області (на підконтрольній уряду території) і відома тим, що в 2015 року стала найбільшим посередником з продажу солі державного “Артемсіль”. Це сталося відразу після призначення директором ДП Андрія Журавльова, кандидатуру якого лобіював тодішній нардеп БПП Олег Недава, якому і приписували контроль за фірмою. Після цього перелік засновників фірми змінювався і її власниками вказані Сергій Алабаш та Лариса Похила. Вона колишня співробітниця російської компанії “Лукойл” – Похила працювала на Одеському НПЗ, коли він належав росіянам. Похила була директором ТОВ “Продойл трейд”, яке базується в офісній будівлі на вул. Верхній Вал 68, де його сусідом є ТОВ “Лукойл лубрікантс Україна”.

Цінним активом “Лукойла” в Україні довгий час було ТОВ “Карпатнафтохім”. Але напередодні введення санкцій у 2017 році “Лукойл” продав підприємство Ігорю Щуцькому та Ілхаму Мамедову (власники нідерландської Karpaty Chemical). Ігор Щуцький через ТОВ ТОВ «Група компаній “Техінсервіс” пов’язаний з Андрієм Іванчук, який на момент продажу “Карпатнафтохім” був нардепом та одним з лідерів “Народного фронту”. Благодійний фонд Іванчука “Покуття” регулярно проводить спільні акції з “Карпатнафтохім”. Бізнес-партнером Іванчука по “Техінсервісу” називав себе Ігор Коломийський.

Мамедов – багаторічний топменеджер “Лукойлу” в Україні, який і нині може представляти інтереси російської компанії.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Щуцький та Мамедов також брали участь в аукціоні через ТОВ “Ландхоф”, пропозиція якої становила 715 млн грн, але в підсумку це було тільки третє місце. Основним конкурентом переможця стало ТОВ “Південь енерго збут”, яке оформлене на родичку ексдепутата Миколаївської міськради Анатолія Дюміна – Юлію Дюміну. Боротьба на аукціоні з цією фірмою змусила “Констанзу” запропонувати за Калуську ТЕЦ 801 млн грн. У разі відмови від підписання договору право купівлі переходить до фірми з другою за вартістю пропозицією.

У липні 2021 РНБО продовжило на три роки санкції проти “Лукойла”.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...