facebook

Таємнича загибель українця у витверезнику Вроцлава: нові подробиці справи

Дев’ятеро осіб прокуратура звинуватила в жорстокому знущанні над українцем, що призвело до його смерті. Серед них: офіцери поліції, лікарі та працівники витверезника. Поки всі знаходяться на волі. Дівчина загиблого українця, розповіла подробиці нашому порталу.

Минуло 4 місяці з дня смерті Дмитра Нікіфоренка, а слідство до цього часу триває. Вбивці, які причетні до смерті Нікіфоренка досі розгулюють на свободі.

Після смерті Дмитра, причетних до вбивства затримали лише на 45 годин, а потім відпустили. Спочатку розслідуванням займалась прокуратура Вроцлава, потім справу передали до Свідниці. Зараз зі справою ознайомлюється новий прокурор в Щецині.

В день трагедії Дмитро перестав відповідати на телефонні дзвінки. Після 3 днів його зникнення, родичі написали заяву до поліції, але поліція приймати заяву відмовлялась, розповіла дівчина Нікіфоренко.

На прохання родичів пояснити причину смерті Дмитра, поліція почала вигадувати різні версії. Перша версія: «Зупинка серця», друга: «Вів себе агресивно, довелось зв’язувати, після чого намагались реанімувати, та він посинів і помер на місці».

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Під час затримання Дмитра, поліцейські на камеру, яка була прикріплена на верхньому одязі у офіцерів, говорили: «затримуємо небезпечного злочинця, зараз вживатимемо заходи». Після чого камера вимикається.
Час коли затримали Дмитра, та відстань їзди до витверезника — близько 15 хвилин, поліція їхала туди близько 40 хвилин. Коли поліцейські приїхали вже на місце, на відеоспостереженнях було видно, як вони кружляли коло машини приблизно ще 15 хвилин. Ймовірно, вони до цього били Нікіфоренка так, що той втратив свідомість, і поліцейські просто чекали, коли той прийде до тями, щоб по камерах було видно, що офіцери його ведуть в наручниках.

Згодом, родичі просили показати відео з витверезника, де зі слів правоохоронців, Дмитра поведінка була неадекватною. На що офіцери обіцяли показати тільки відео, як українець виходив з автобуса в день своєї смерті, а з витверезника поліцейські повідомили, що можуть показати тільки стоп-кадри.

Дивує те, що причетним до смерті українця — був медбрат, який бив Дмитра по обличчю та лікарка.

Коли він перестав дихати і лежав вже мертвим, лікарка, яка знаходилась в витверезнику, не поспішала надавати допомогу. З посмішкою на лиці та повільними кроками, вона пішла за дефібрилятором, надавати допомогу вже мертвому українцю — це зафіксовано на камерах відеоспостереження, говорить Сузанна.

Під час слідства встановлено, що в медичній документації, зазначена неправдива інформація про смерть загиблого. Це підтвердила прессекретар окружної прокуратури в Щецині.

Наречена загиблого Діми — Сузанна поділилась з нами подробицями трагедії.

Тіло мертвого Дмитра пролежало в камері ще кілька годин, та працівників витверезника це зовсім не хвилювало, вони продовжували займатись своїми справами — розповідає Сузанна, дівчина хлопця.

Роман Нікіфоренко дізнавшись про смерть рідного брата, відразу приїхав до Вроцлава, аби упізнати тіло. Його підпустили лише на 12 день після смерті Дмитра, пояснивши це тим, що не має необхідності впізнання тіла, якщо при ньому були документи.

Коли минуло 12 днів після загибелі Нікіфоренка, родичам повідомили, що вони можуть побачити тільки обличчя Дмитра. Щоб побачити тіло повністю, вони були змушені йти до вроцлавської прокуратури і писати заяву з проханням про упізнання всього тіла.

Працівники моргу зробили розтин тіла Дмитра та повідомили, що результати розтину будуть готовими через 2 місяці — пояснюючи це тим, що в них багато роботи та більшість працівників у відпустках.

Після 2 місяців з моменту смерті 25-річного українця, працівники моргу видали документ з результатом: «Причина смерті — не встановлена».

На тілі були видні сліди задушення на шиї та гематоми, та працівники моргу пояснювали родичам «нібито тіло покрилось трупними плямами».

Аналіз експертизи не підтвердив наявності наркотичних речовин.

Поховали Дмитра на Україні, на 17 день після його смерті. Репатріація тіла від похоронного польського бюро, коштувала 9 800 zl. Таку велику суму допомагали збирати сім’ї Нікіфоренко друзі з Польщі та з України.

Через 2 тижні після похорону, українська прокуратура приїхала до сім’ї Нікіфоренко з примусовим підписанням документу про дозвіл на ексгумацію тіла. Дмитра розкопали, відкрили труну аби взяти додаткові аналізи для слідства та закопали назад. Коли рідний брат захотів дізнатись про результати аналізів, прокуратура повідомила — «Таємниця слідства»

У справі вже було кілька адвокатів, які самоусунулися в справі без конкретних причин, говорить Сузанна. Перший почав займатися справами, багато пообіцяв, але за якийсь час порадив звернутися до іншого. З другим захисником, також не все йде гладко, до нього у родини також багато питань відносно його роботи.

Слідство затягується, винні досі не понесли покарання. Розповідати журналістам деталі слідства, поліція і прокуратура відмовляється — мотивуючи це таємницею слідства.

Журналістам порталу InPoland.net.pl прокуратура в Щецині розповіла кілька деталей.

«Звинувачення у цій справі почули 9 осіб, у тому числі 4 особи, які були на той момент поліцейськими, 3 працівники витверезника, керівник центру та лікар, які чергували в той час у палаті.

Трьох співробітників поліції прокурор звинуватив у перевищенні посадових повноважень, жорстокому поводженні з позбавленою волі особою та побитті зі смертельним наслідком.

Четвертий співробітник поліції почув звинувачення у припущенні фізичного насильства над людиною, яка перебуває у витверезнику, що суперечило його службовим обов’язкам.

Двох співробітників центру прокурор звинуватив у фізичному насильстві спільно зі співробітниками поліції над потерпілим, позбавленим волі, та побиття зі смертельним наслідком.

Прокуратура також звинуватила лікаря, яка чергувала у витверезнику, у нездійсненні належного спостереження за потерпілою особою, чим поставила його життя під загрозу, а також у недооцінці стану його здоров’я у світлі застосування проти нього насильства, що спричинило смерть людини.

Керівнику витверезника прокуратура висунула звинувачення у перешкоджанні кримінальному провадженню та подачі неправди у медичній документації про перебування потерпілого у центрі.
Таке саме звинувачення почула співробітниця палати.
Відносно 2 співробітників поліції, прокурор звернувся до суду, про застосування до них тимчасового арешту на 3 місяці. Щодо інших були застосовані запобіжні заходи у вигляді поліцейського нагляду, заборони на контакт з певними особами, заборони на виїзд з країни, а також майнові поруки.

Крім того, стосовно лікаря прокурор застосував міру у вигляді відсторонення його на час розгляду справи від надання медичних послуг.

Висновки прокурора про застосування тимчасового арешту не були враховані судом. Суд не розділив позицію прокурора відносно побоювань щодо підозрюваних, а також частково щодо прийнятої прокурором юридичної кваліфікації діяння. Прокуратура не погоджується з таким рішеннями, оскільки і прийнятої правової кваліфікації актів, і підстав для подання клопотань було проведено поглиблений аналіз зібраних у справі доказів.

Цей доказовий матеріал, у вигляді насамперед записів з камер спостереження та результатів розтину потерпілого, однозначно вказує на обґрунтованість звинувачень, висунутих підозрюваним прокурором. Прокурор оскаржив це рішення, проте апеляційний суд ці скарги не врахував, розділивши позицію суду першої інстанції.
Трьом співробітникам поліції та двом співробітникам витверезника загрожує покарання до 10 років позбавлення волі.

За злочини, скоєні рештою підозрюваних, загрожує покарання до 5 років ув’язнення.
Тепер у справі триває збір речових доказів для всебічного встановлення обставин події, що є предметом проведеного місцевою прокуратурою розслідування» — пояснює прессекретар районної прокуратури в Щецині.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...