facebook

Уряд збільшив штрафи за незаконні заготівлю сіна, випасання худоби, збирання грибів та ягід

Постанова стосується винятково територій та об’єктів природно-заповідного фонду.

Кабінет міністрів збільшив розмір штрафів за заподіяну шкоду природно-заповідному фонду. Урядовці переглянули суми, що діяли до цього від 2013 року. Відтепер розмір шкоди збільшується у 10 разів та щорічно буде індексуватися.

Про це інформує Урядовий портал.

“За цей час індекс інфляції зріс на понад 300%. Тож логічно, що такси потрібно було переглядати”, — зазначають у Кабміні.

За словами урядовців, браконьєри, сплативши мізерний штраф, отримували значно більший прибуток від незаконно виловленої риби чи, наприклад, від зрубленої деревини.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Тепер порушники природоохоронного законодавства на заповідних територіях будуть сплачувати більші штрафи за:

рубання, пошкодження дерев та рослин;
зниження чи пошкодження лісових культур, природного підросту та самосіву, сіянців і саджанців;
зниження чи пошкодження газонів та квітників;
самовільну заготівлю сіна або випасання худоби;
полювання;
збирання або знищення дикорослих трав’янистих рослин, лісової підстилки, лікарських рослин, дикорослих плодів горіхів, грибів, ягід;
проїзд транспорту, прольоту та посадки літальних апаратів;
зайняття земельних ділянок, забруднення територій тощо.
Перелік місць, де діятиме заборона
У Міндовкілля наголосили, що документ не встановлюється жодних нових обмежень або заборон щодо використання природних ресурсів. Постанова стосується виключно територій та об’єктів природно-заповідного фонду:

національних природних парків;
природних заповідників;
ботанічних садів;
дендрологічних парків.
“У межах національних природних парків та біосферних заповідників і надалі можна збирати гриби та ягоди. Якщо звичайно, ви робите це для власних потреб, а не займаєтеся промислом (у такому випадку законодавством передбачено отримання відповідного дозволу, що також не є нововведенням). Виняток, як і раніше, де забороняється збирати гриби, зривати рослини чи проводити будь-які інші дії, становлять території суворого заповідання”, — зазначили у міністерстві.

Штрафи
За один зрізаний без ліцензії гриб у природно-заповідному фонді встановлено штраф у 75 гривень. Штраф за полювання, наприклад, на оленя чи кабана, становитиме 30,3 тис. гривень.

За збирання (заготівлю) дикорослих квітів доведеться заплатити 30 гривень (за одну квітку), ягід – 378 гривень (за 1 кілограм).

За незаконне рубання або пошкодження дерев штраф становить від 257 гривень до 18,3 тис. гривень у степовій зоні. В інших зонах — від 227 гривень до 16,8 тис. гривень).

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...