facebook

Повернення техогляду: для кого штраф буде в 17 разів дорожчий за вартість перевірки

Восени поточного року в Україні може набути чинності законопроект, який поверне обов’язковий технічний огляд транспортних засобів. Кому потрібно буде проходити перевірку та якими будуть штрафи за відсутність протоколу ТО, розповіли у виданні “НВ”.

Повідомляється, що техогляд у нашій країні відмінили у 2011 році, але зараз Україна хоче повернути процедуру, бо це входить у рамки виконання програми інтеграції з ЄС. Що мають знати водії?

Насамперед обов’язковий технічний огляд мають пройти будь-які транспортні засоби, які беруть участь у дорожньому русі та зареєстровані територіальними органами МВС України. ТО передбачає перевірку системи гальмівного та рульового управління, зовнішніх світлових приладів, шин та коліс, а також світлопропускання скла та інших елементів, які стосуються безпеки дорожнього руху.

Голова Асоціації безпеки експлуатації транспорту (АБЕТ) Дмитро Гончарук зазначив, що середня вартість перевірки легкового авто з урахуванням податків становитиме приблизно 1000 гривень.

При цьому, кожні 2 роки техогляд повинні будуть проходити легкові машини, які перевозять пасажирів або вантаж з метою отримання прибутку з терміном експлуатації понад 2 роки, а також автомобілі вантажопідйомністю до 3,5 тонн та причепи до них з терміном експлуатації більше 2-х років.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Щороку ТО повинні виконати вантажні автомобілі вантажопідйомністю понад 3,5 т, причепи до них та таксі незалежно від терміну експлуатації. А двічі на рік процедуру мають виконати водії автобусів та спеціалізованих транспортних засобів, які перевозять небезпечні вантажі незалежно від терміну експлуатації.

При цьому обов’язковому техогляду не підлягають такі транспортні засоби:

легкові автомобілі всіх типів, марок та моделей, причепи (напівпричепи) до них (крім таксі та автомобілів, які використовуються для перевезення пасажирів або вантажів для отримання прибутку), мотоцикли, мопеди, мотоколяски та інші прирівняні до них транспортні засоби незалежно від терміну експлуатації;
легкові автомобілі, які використовуються для перевезення пасажирів або вантажів з метою отримання прибутку, вантажні автомобілі незалежно від форми власності вантажопідйомністю до 3,5 т, причепи до них з терміном експлуатації до двох років.
технічні засоби агропромислового комплексу, визначені відповідним законом.
Повідомляється, що ігнорування процедури притягне за собою штрафні санкції. За перше порушення водій транспортного засобу повинен буде заплатити 17 тисяч гривень, а при повторному – його позбавлять водійських прав.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...