facebook

В Україні – новий варіант Омікрону. Які прогнози?

В Україні зафіксовано новий варіант штаму Омікрон, але за даними МОЗ, він не має вплинути на перебіг епідемічного процесу.
Про це в інтерв’ю медичній експертці ЮНІСЕФ Катерині Булавіновій сказав заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, передає Укрінформ.

“Стосовно варіантів ВА1, ВА2 (штаму Омікрон – ред.), так, вони зареєстровані на території України, поки що це поодинокі випадки. І насправді коли ми подивимося на ці підвиди, підтипи штаму Омікрон, то дійсно цей другий варіант викликає занепокоєння, враховуючи більшу швидкість його передачі і важчий перебіг хвороби. Ми зараз не фіксуємо його масово, це поодинокі випадки. Переважно від тих людей, які повернулися з-за кордону. Він легший, ніж Дельта, не призводить до потреби в кисні та іншого. Суттєвого впливу на важкість епідемічної хвилі він не має нести, він представляє певний інтерес з точки зору епідеміології, але з точки зору його поширення, або заміщення базового варіанту Омікрону ми не очікуємо і не прогнозуємо”, – сказав Кузін.

Заступник міністра зазначив, що за результатами повоногенономного секвенування, понад 90% зразків, які були надані на це лабораторне дослідження, був виявлений саме штам Омікрон. За словами Кузіна, через тиждень або два тижні цей відсоток сягатиме вже 100%.

Кузін зазначив, що зараз фіксуються надвеликі показники захворюваності – до 40 тис. випадків на добу, водночас, заклади охорони здоров’я, які надають допомогу хворим на COVID-19 заповнені лише на 40%.

Водночас, за його словами, зараз пацієнти, які госпіталізуються з COVID-19, не є киснезалежними, як під час хвилі штаму Дельта.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

«Ми фіксуємо значне спадання потреби в кисню. І це великий плюс, незважаючи на те, що у більшості областей вже введені в експлуатацію нові кисневі станції. Але потреби в кисню в таких обсягах, як було минулого року, немає», – наголосив Ігор Кузін.

Головний держсанлікар додав, що ті регіони, які зараз віднесені до “червоного” рівня епіднебезпеки, вже демонструють ознаки стабілізації епідемічного процесу, і найближчим часом можуть бути виведені з червоного рівня.

“Більшість регіонів перебуває в помаранчевій зоні. Це пов’язано з тим, що Омікрон протікає легше. Особливо у вакцинованих людей”, – сказав Кузін.

Як повідомляв Укрінформ міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко заявив, що спадання хвилі захворюваності на COVID19 прогнозується через два-три тижні.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...