facebook

У столиці народилася унікальна дитина «від трьох батьків»

У репродуктивній клініці «Надія», яка спеціалізується на лікуванні безпліддя та екстракорпоральному заплідненню (ЕКЗ)народився унікальний малюк – дитина з ДНК від трьох осіб – мами, тата та донора. Поки це перший і безпрецедентний випадок не лише у нашій країні, а й у світі. Дитина з’явилася після пронуклеарного переносу, ДНК від донору лише метахондріальне, все інше від батьків.

587eabc325040
Лікарі стверджують, що дитина цілком нормальна. Для 34-річної матері дитини, це був єдиний шанс народити свою дитину. До цього жінка протягом більше ніж 10 років мала багато спроб штучного запліднення як у нашій країні, так і за кордоном. Причиною безпліддя цієї пацієнтки була зупинка розвитку ембріонів на ранніх етапах розвитку. До цього в подібних випадках пацієнтам можна було допомогти лише з використанням донорських яйцеклітин. Але відтепер такі пацієнти мають шанс мати рідних дітей.
Суть методу полягає в тому, що пацієнтці було проведено перенос ії та чоловіка ядер в донорську яйцеклітину, що в свою чергу була позбавлена ядра.
В результаті цієї маніпуляції була отримана «реконструйована» яйцеклітина, що мала генетичний набір ядерної ДНК від матері і батька (приблизно 25.000 генів) і цитоплазматичне ДНК від донора (37 генів).
Проте є і досить вагомий мінус такого методу ЕКЗ – невивченість методу. Тому ембріолог клініки «Надія» Павло Мазур зазначив, що перед тим як робити таку процедуру лікарі обов’язково у подружжю повідомляють що є варіанти. А саме:
1. Не заводити дітей
2. Всиновити малюка
3. Запліднити яйцеклітинами донора (у такому випадку жінка виносить дитину, але не буде генетичною матір’ю малюка).
Якщо майбутні батьки відмовляються від перелічених варіантів, лише у цьому разі їм пропонують метод пронуклеарного переносу.
Друга дитина запліднена методом пронуклеарного переносу повинна народитися у березні. Тобто це вже друга жінка, яка завагітніла таким методом за допомогою фахівців клініки. Лікарі повідомили журналістам, що очікують на появу хлопчика.
Перша в світі дитина, яка народилася за допомогою ЕКЗ – Луїза Браун 1978 році у Великобританії. На пострадянський простір екстракорпоральне запліднення прийшло у 1986 році. Щорічно народжується більше 30 000 ЕКО-малюків. В середньому щоб завагітніти за допомогою ЕКЗ жінці потрібно 3-4 спроби. Якщо раніше під час екстракорпорального запліднення жінці «підсаджували» декілька ембріонів, щоб хоча б хтось прижився, то зараз все частіше використовують один ембріон. Адже багатоплідна вагітність – це підвищені ризики, а завдяки розвитку медицини лікарі домоглися великий шансів приживання і одного ембріона.
Як правило до штучного запліднення вдаються, коли жінка не може завагітніти. Але цікавий той факт, що деякі заможні жінки вдаються до ЕКЗ через небажання заводити дітей у молодості. Так, можна заморозити яйцеклітини, законсервувавши їх на багато років. А потім у відповідний момент використати «знахідку».

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...