facebook

Що таке фосфорні бомби і як поводитись під час ураження фосфором при бомбардуванні

Фосфорні боєприпаси – це зброя, яка містить білий фосфор. Після ураження цілі вона поширює запальну сполуку, яка палає, поки не вигорить увесь фосфор або не припиниться доступ кисню. Ознака застосування – білий наліт на місці вибуху.

Білий фосфор – це дуже вогненебезпечна воскоподібна речовина від безбарвного до жовтого світлопроникного кольору із гострим запахом часнику. Форма, в якій вона використовується військовими, дуже активна і спалахує від контакту з киснем. Білий фосфор – самозапальний матеріал. Через це його зберігають під водою, у закупорених посудинах та за мінімального освітлення.
Використання фосфорних бомб заборонено Женевською конвенцією.

Внаслідок удару фосфорною бомбою спалахує сильна пожежа, яку важко загасити. При попаданні на шкіру людини білий фосфор, викликає важкі хімічні опіки. Білий фосфор- отруйний для людини. Білий фосфор може викликати ураження кісток та кісткового мозку, а також змертвіння тканин. На додаток, людина отримує не просто опіки, а глибинні рани.

Що відбувається з людиною в момент ураження?

Фосфор залишає на одязі ледь помітні дірки, а на шкірі під ним – обвуглені тканини. У разі вдихання розжареної суміші – випалювання легень. Для лікування таких поранень потрібен спеціально навчений медичний персонал.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Що робити, якщо є ризик ураження фосфором під час бомбардування?

Треба пам’ятати, що фосфор займається, коли є доступ кисню. Отже, треба його заблокувати. У цьому може допомогти вода або будь-що з її вмістом.

Що робити у разі потрапляння на шкіру частинок білого фосфору?
1. Не торкатися руками частинок фосфору на шкірі або на одязі.
2. За можливості занурте пошкоджену частину тіла у воду. Або потрібно рясно поливати або змочувати водою шкіру та одяг там, де є краплі фосфору.
3. Обережно знімати одяг, краще прямо у воді або продовжуючи поливати водою. У воді фосфор не горить. Використовуйте пінцет або щось, чим можна зняти фосфор та обпалені частини одягу.
4. Рану обробити содовим розчином. 1 чайна ложка на 1 склянку води.
5. Накласти вологу пов’язку на рану. Бажано, змочену содовим розчином.
6. Забути про існування вати! Це важливо!
7. Забути про існування перекису водню. Коли перекис розпадається, утворюється вода та кисень. Кисень викликає загоряння фосфору!
8. Якщо потерпілий у свідомості, можна дати будь-яке знеболювальне, заспокійливе.
9. Щодо отруєння парами фосфорної сполуки, то підійде будь-який сорбент усередину — біле вугілля, ентеросгель, атоксил або інше.
10. Багато пити води. Можна молоко чи лужну воду без газу.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...