facebook

Педагоги, що співпрацювали з рф, не уникнуть покарання

Співпраця з окупаційною владою та викладання за російською програмою буде трактуватися як колабораціонізм або як державна зрада.

Про це повідомив голова парламентського комітету з питань освіти і науки Сергій Бабак, коментуючи «Освіторії» питання, що робити вчителям в окупації.

За його словами, винятком будуть учителі, які в умовах окупації працюватимуть за українськими програмами.

«Такі непоодинокі кейси є в Херсонській області. Тоді за вчителем зберігається і місце роботи, і заробітна плата, а також він не нестиме кримінальної відповідальності», – поінформував Сергій Бабак.

Якщо ж окупаційна влада змушує навчати за російською програмою, то вчитель може припинити трудові відносини і повідомити причину управлінню освіти.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

«У цьому випадку за ним буде зберігатися його робоче місце і заробітна плата. Як він її зможе отримати — залежить від ситуації в регіоні. У держбюджеті кошти закладені, тому безпосередні виплати залежать від казначейства та бухгалтерії. Із цим питанням йому необхідно буде звернутися до бухгалтера та директора або ж до управління освіти в разі централізованої бухгалтерії. Тут багато залежить від людського фактора: якщо вони в евакуації або не мають можливості вийти на роботу, то затримок зарплати уникнути неможливо», – підкреслив Сергій Бабак.

Також він наголосив, що у випадку, коли такий вчитель згодом евакуювався, заробітна плата за ним буде збережена.

Як відомо, міністр освіти Сергій Шкарлет підписав наказ, відповідно до якого зарплата педагогам має виплачуватися незалежно від їх поточного місця проживання (перебування) – в Україні чи за її межами.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...