facebook

Генерал Романенко: Путін відправляє в Україну свою останню армію, перелом у війні близько. Інтерв’ю

Президент країни-агресора Росії Володимир Путін перекидає в Україну останню армію, яка ще не була задіяна у війні проти України. Вона апріорі не може бути достатньо ефективною, оскільки є “кадрованою” армією низької якості.

Генерал Романенко: Путін відправляє в Україну свою останню армію, перелом у війні близько. Інтерв'ю

Найближчі цілі агресора – повна окупація Луганської та Донецької областей, а також створення котлів для ЗСУ. Але можливості для досягнення цих цілей вкрай сумнівні.

Таку думку в ексклюзивному коментарі OBOZREVATEL висловив ексзаступник начальника Генерального штабу Збройних сил України, генерал-лейтенант Ігор Романенко.

– За інформацією Генштабу ЗСУ, російські окупанти планують встановити контроль над Донецькою та Луганською областями. Яку мету має Кремль?

– Є формальна мета і мета реальна. Формальна полягає в тому, що Кремлю необхідно виправдати провал першої наступальної операції, бліцкригу та зберегти обличчя. Початкова мета була знищити Україну як державу, змістити керівництво та окупувати країну, наскільки це вдасться.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

На сьогодні ми бачимо їхні успіхи тактичного рівня на півдні та сході. Щоб виправдати свої дії, їм необхідно повністю захопити дві області – Луганську та Донецьку. А це поки що не вдається.

Ба більше, на сьогодні ЗСУ прорвали оборону і перетнули сухопутний коридор на Крим, вийшовши до Азовського моря на південний захід від Маріуполя. Тепер у нашої армії з’явилася можливість у перспективі впливати з південного заходу на Маріуполь. Ми посилюємо свої резерви та ведемо активні бойові дії.

Наступна ціль – Херсонська область. Там йде боротьба за те, щоб тривало наповнення Північно-Кримського каналу. Плюс точиться боротьба за Харків, який є сакральним для РФ. Вони намагаються захопити хай не нинішню, то хоча б першу столицю радянської України.

Ці напрями для Росії є пріоритетними.

– Що можна сказати про другий етап наступу?

– Резерв для другої наступальної операції, можливо, сформують, коли зі сходу прийде п’ята польова армія. Це остання армія, яка ще не задіяна у війні в Україні.

– Що ви знаєте про цю армію?

– Вона була кадрована, це означає, що вона поповнювалася з використанням місцевих ресурсів, підготовлених не найкращим чином. Все, що кадроване, – це військові структури низької якості. Але якщо немає інших резервів, а стоїть завдання – померти, але виконати путінські цілі – залучать і таку армію. Путіну потрібні сильніші позиції на чергових переговорах, тож збирається все, що є.

Цю армію перекидатимуть у район боїв на сході та на півдні. Залежно від того, якою буде ця армія, перед нею ставитимуть певні завдання.

– Чи близький перелом у війні?

– На стратегічному рівні перелому немає. Наше головне завдання зараз – встояти. Якщо потім вдасться накопичити серйозні сили в озброєннях та людях, тоді можна буде говорити про перехід у контрнаступ.

В армії Путіна великі проблеми із резервами.

 

– Скільки може тривати період, протягом якого ЗСУ необхідно встояти?

– На найближчий час, я вважаю, 2-3 тижні. А потім за ситуацією, яка складатиметься за підсумками битв, можна буде оцінювати перспективи.

– Колишній командувач сил НАТО в Європі Веслі Кларк заявив, що на поточному етапі війни головною метою Кремля може стати місто Дніпро.

– До Дніпра ще треба дістатися. Треба взяти Слов’янськ та інші населені пункти. Поки що у них на це сил немає.

Загалом, щоб закріпитися у межах Луганської та Донецької областей, як вони планували, Росія має намір сформувати котел та перебити наші війська.

Але зараз у них немає сил на це. Коли сформують резерв та чергове ударне угруповання, буде ясно.

Але можливості російської армії погіршилися. Ми вибили їх із правого берега Дніпра в районі Херсона, ми пробилися до Азовського моря. Ситуація для них там не покращилася.

– Той же Кларк заявив про те, що щоб перешкоджати цим намірам Росії, необхідно надати Україні важке озброєння, а не тільки “Стінгери” та “Джавеліни”.

– Заради бога! Не захоплюйтеся американськими генералами! Вони пророкували, що за 72 години після початку війни Київ буде взято. І що?

Нам це зрозуміло і без них. Якби вони впливали на свій уряд, на свого президента, щоб, окрім заяв, Україні вже було поставлено важкі озброєння, зенітно-ракетні комплекси, гарпунівські ракети… У цьому сенсі є приклад реакції Великобританії: прем’єр сказав – зробили, Україні постачають озброєння.

Тому нехай американські генерали не займаються прогнозами, а впливають на свій уряд задля надання більш швидкої та ефективної допомоги нам.

– На самому початку ви сказали про те, що Путіну потрібна Донецька та Луганська область, щоб зберегти обличчя. Чи це означає, що сьогодні Кремль уже не ставить завдання повної окупації України?

– Питання не в тому, що Кремль уже не ставить перед собою якихось завдань, а в тому, що його план зірвано Збройними силами та силами оборони України. Вони, як і раніше, можуть ставити собі будь-які завдання, але питання про те, наскільки ми, Україна, ЗСУ, даватимемо їм такі можливості.

Зараз у Кремлі розуміють, що це нереалістично, виходячи з тих можливостей, які у них є.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...