facebook

Нові зміни до закону про іноземців в Польщі

У Польщі продовжують вдосконалювати закон про іноземців. Вже ні для кого не секрет, що сьогодні Європа переживає гостру міграційну кризу, з рівною якій востаннє стикалася хіба що під час ІІ Світової війни. Мільйони нелегалів з Африки та Близького Сходу: Сирії, Афганістану, Іраку, рятуючись від війни та злиднів, раз за разом намагаються проникнути у благополучні країни ЄС.

novi-zminy-do-zakonu-pro-inozemtsiv-v-polschi-2009.jpg.pagespeed.ce.lyHQ7z52qm

Стурбовані зростаючою кількістю нелегальних мігрантів в Європі, і, як наслідок, загрозою безпеки кордонів ЄС, поляки старанно працюють над поправками до законодавства, що регулює перебування та працевлаштування іноземців на території Польщі. До цього залучено аж три міністерства – Міністерство розвитку, Міністерство сім’ї, праці та соціальної політики, а також Міністерство внутрішніх справ Польщі.

Нове законодавство покликане вберегти країну від нелегалів, але це зовсім не означає, іноземцям заборонятимуть в’їзд в країну. Навпаки, уряд працює над способами заохотити їх працювати та жити в Польщі на абсолютно легальних засадах. Саме за рахунок українців та інших мігрантів зі Сходу поляки планують вирішити гостру демографічну проблему, а також проблему постійної нестачі працівників на ринку праці Польщі.

Нововведення від польського уряду в своїй більшості обіцяють бути приємними для українців. Йдеться зокрема про видачу довготермінових робочих віз. Можливий термін перебування в Польщі на основі робочої візи хочуть суттєво збільшити. Ще одним цікавим пунктом є розробка своєрідної карти Польщі, яка б надавала інформацію про те, в якому регіоні і в яких саме галузях потрібні працівники. Так кожен українець міг би вибрати собі роботу в залежності від професії, а також точно знав, що в тому чи іншому місті він затребуваний.

Подумують в уряді також не тільки про самих емігрантів з-за кордону, а й про їхні сім’ї. Розглядається можливість спільного переїзду на проживання до Польщі, а також доступність освіти для дітей іноземного працівника.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Обіцяють також спростити процедуру отримання карти сталого побиту для іноземців, а в перспективі і громадянства Польщі. Людині, яка тривалий час офіційно працює в Польщі, можна буде стати її громадянином швидше і легше, аніж цього законодавча процедура вимагає на даний час. Щодо попиту на іноземців, то ставка робитиметься на кваліфікованих молодих працівників (яким до 35 років).
Проте до тих мігрантів, які захочуть отримати дозвіл на довготермінове перебування в Польщі, теж буде нова вимога – вони повинні будуть довести своє знання польської мови, принаймні, на рівні B1 (середній рівень). Від такого правила будуть звільнені діти іноземців віком до 16 років і ті, які народилися вже на території Польщі.

Уряд Польщі анонсував також зміни до внутрішньокорпоративного переведення працівників на роботу до Польщі. Якщо компанія, в якій ви працюєте, відправляє вас до Польщі, то займаючи керівну посаду, ви зможете отримати дозвіл на перебування в Польщі терміном на 3 роки. Звичайні працівники отримуватимуть дозвіл на рік.

Дозвіл на перебування в Польщі в рамках внутрішньокорпоративного переведення видаватиме воєвода. Скласти прохання про дозвіл зможе приймаючий іноземного працівника орган/установа в Польщі. На підставі такого дозволу іноземець буде мати можливість працювати на всій території ЄС в рамках свого підприємства.

Міністр внутрішніх справ Польщі наголошує, що нововведення важливі і здатні суттєво допомогти ринку праці Польщі, який зараз потребує додаткових надходжень працівників з-за-кордону. Законопроект представлять загалу вже наступного тижня.

Нагадуємо, що нові правила працевлаштування для іноземців, які мали вступити у дію ще 1 січня 2017 року, досі знаходяться на стадії доопрацювання – перших змін радять чекати з квітня 2017, а остаточної реорганізації системи працевлаштування іноземців в Польщі – з 1 січня 2018 року.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...