Categories: Війна

Мама померла в його обіймах, а тіло її тата досі під завалами в Маріуполі: звільнені з полону сироти про пережите

Уперше за час повномасштабної війни Україні вдалося повернути з окупованої території так званої «ДНР» двох діток. Кіра Обединська втратила батька в Маріуполі, а мама померла, коли їй було менше місяця. А у Іллі Матвієнка мама була поранена в голову під час бомбардування Маріуполя.

І Кіра, і Іллюша були поранені, тож вже тоді дітей-сиріт вивезли до лікарні окупованого Донецька і був великий ризик, що їх відправлять далі до Росії на всиновлення, йдеться в ТСН.

На щемливих кадрах повернення дітей додому до рідних – Ілля не ходить, бо має масоване поранення ноги, а Кіра весь час тримає дідуся за руку, який сам не міг повірити, що вдалося визволити онуку.

Кіра з батьком і його дівчиною після повномасштабного вторгнення намагалися вижити в Маріуполі. Її тата – чемпіона України з водного поло Євгена Обединського, вбили окупанти. Це трапилось на очах 12- річної дівчинки. «Там істерика була сильна, її не могли заспокоїти, Кірі сказали, що тата поховають, але там не можливо, там був обвал», – розповідають про трагічні події рідні дівчинки.

Після цього Кіра разом з іншими дітьми і дорослими вибиралася зі зруйнованого міста пішки і підірвалися на розтяжці, дівчинку посікло осколками. Вона вже не пам’ятає як, але їх підібрала попутка і довезла до окупованого Мангуша. У тамтешній лікарні не могли витягнути осколки, тож дитину переправили до Донецька.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

У Іллі схожа історія, але він не хоче про неї говорити, за нього переповідає бабуся. Ілля з мамою Наталею втікали від бомбардувань в Маріуполі і потрапили під обстріл. Та маму поранило в голову, а Іллі розірвало ногу. Мама змогла дотягнути 10-річного сина до будинку знайомої. Поранені вони лежали обіймаючись на дивані, аж поки сусідка не зрозуміла, що у Наталі вже не б’ється серце. «Ми лежали вдвох з мамою, прийшла тьотя Валя, помацала, пульсу вже немає, вона забрала мене. А на наступний день прийшли військові», – переказує слова хлопчика бабуся.

Російські військові переправили Іллю до окупованого Новоазовська, а звідти до Донецька. Спочатку лікарі говорили про ампутацію ноги. «Йому хотіли спочатку відрізати ногу, та він усе це чув, він був у свідомості, а потім подивилися, у нього функціонує нога», – каже бабуся.

«Коли це трапилося, я терпів, коли мені робили операцію, мені не робили наркоз, я терпів», – розповідає Ілля.

Відтоді, як бабуся дізналася, що Ілля в лікарні Донецька, вона почала за нього боротьбу, а за Кіру змагався дідусь. Місяць ці дві родини просиналися і засинали з думкою, як повернути дітей назад. За цю історію взявся Офіс президента – міністерство з реінтеграції окупованих територій. Переговори тривали на найвищому рівні з Москвою, а посередники були з інших країн. Але ризики, що Кіру і Іллю відправлять в глиб Росії і віддадуть на всиновлення, як сиріт, були надзвичайно високі. «Там питання стояло на дні, минулої п’ятниці дітей вже хотіли вивезти в невідомому напрямку і це було емоційно хвилююче, я вимагала, щоб діти залишалися в Донецьку», – розповідає Ірина Верещук.

Вона каже, що в цій ситуації спрацювало кілька факторів – українська сторона знала, де фізично перебувають діти, родичі швидко оформили опікунство. На час воєнного стану процедуру максимально спростити і прискорили, але найважливішим було те, що рідні були готові виїхати на окуповану територію і забрати дітей особисто. «Весь цей час, коли йшли перемовини на найвищому рівні, діти не знали, коли до них дістануться їх близькі. В тій лікарні і у Кіри і Іллі трапилася істерика – вони казали, що вони нікому не потрібні, бо до них ніхто не їде», – додає Верещук.

Та рідні робили все можливе заради онуків. Бабуся Іллі подолала шлях території 4 держав, аби дістатися до онука. «З Києва на поїзді до Польщі. Із Польщі літаком до Туреччини, з Туреччини до Сочі, з Сочі літаком до Москви, там сказали чекати, а ви ж знаєте, це все на нервах», – пригадує жінка.

Таким самий шляхом діти з рідними поверталися до України. В день приїзду Іллі був день народження – 10 років. І хоча торта зі свічками в нього не було – до Іллі на день народження прийшов президент з подарунком.

А бабуся в цей день чекали головного подарунку від лікарів – вони обстежили ногу Іллі і попри величезне ушкодження задньої поверхні стегна, він може рухати пальцями ноги, а це означає, що функція збережена і Ілля зможе ходити після тривалого лікування. «Рани там теж всі не погані, тож з Днем народження», – кажуть медики

Ілля справжній боєць і дуже комунікабельний, коли довкола багато людей. Але коли він залишається на одинці, то його настрій погіршується. Бабуся каже, тепер її завдання відігріти Іллю обіймами. «Ось знаєте, коли серце розбите, а потім воно раз і з’єдналося, бо це рідне, розумієте», – каже бабуся.

Кіра, коли поверталася в Україну весь час перепитувала у дідуся, чи у Києві не чути вибухи, чи там не стріляють. Олександр Петрович постійно запевняє дівчинку, що вона в безпеці. А ще розуміє, що говорити про її тата з нею ще зарано. Тіло його сина досі залишається під завалами їхнього будинку у Маріуполі. «Про тата вчора почала розмовляти у поїзді, вона почала плакати, я зрозумів, що не треба говорити», – каже чоловік.

Кіра весь час тулиться до дідуся і не відпускає його і на крок, весь час обнімає і хоче до дому. Їх дім тимчасово буде в Чернівцях, бо їхнього рідного міста більше не існує

В Росію за час повномасштабної війни насильницькі вивезено 5 тисяч українських дітей. Та обійми цих дітей із рідними – свідчення того, що навіть у безвихідній ситуації треба боротися за повернення маленьких українців до дому. «Треба боротися, треба боротися тут нічого іншого не залишається. Нічого немає неможливого», – переконані рідні дітей.

Саша

Recent Posts

Рашистські війська вже робили спроби захопити Сумщину

Рашистські війська вже робили спроби захопити Сумщину. Їм навіть це не вдалося. Але мешканці вирішили…

1 годину ago

Батьки, увага: у школах почалася справжня “епідемія” – експерти б’ють на сполох

Що відбувається? У школі розпочалася справжня епідемія, що відбувається Багато батьків стикалися з тим, що…

4 години ago

“З 18 травня зміни мобілізації зачіплять цих чоловіків, ухилянтів почнуть карати жорсткими обмеженнями”: ТЦК і повістки

Новий закон про мобілізацію набирає чинності 18 травня. З цього дня почнуть діяти нові правила…

6 години ago

“Пoтужнa грoзa сунe в цi oблaстi, нaвiть синoптики стривoжeнi прoгнoзoм”: куди прe мoрoз у -5 грaдусiв, дoщ i снiгoпaд?

Урожай деяких культур в Україні знаходиться під загрозою. Річ у тому, що найближчими днями очікуються…

7 години ago

Водіям – приготуватися: Порушників ПДР хочуть почати позбавляти прав – без Суду

Набрав 12 балів і – перездача? У МВС сподіваються, що в Україні на законодавчому рівні…

17 години ago

Україну накрила потужна магнітна буря після сильних спалахів на Сонці

Потужність цієї сильної магнітної бурі досягла майже восьмибального рівня. Україну накрила найсильніша магнітна буря місяця.…

18 години ago