facebook

Подвоєна “мінімалка” знищить економіку України

Під Новий рік українцям зробили дуже “щедрий” подарунок, збільшивши рівень мінімальної заробітної плати з 1 січня 2017 року у два рази – до 3200 гривень. Згідно з логікою все правильно – мінімальний дохід нарешті зрівнявся з прожитковим мінімумом. Але в відношенні і без того кульгавої економіки країни – це “російська рулетка”, яка в підсумку може добити Україну.

146845

Без конвертів?

Впроваджуючи це нововведення, його автори переслідували дві мети: підвищити добробут громадян і вивести бізнес з тіні. Обидві цілі вкрай важливі, але є обґрунтовані сумніви, що вони так і не будуть досягнуті. А результат буде зовсім протилежним.

На сьогоднішній день малий і середній бізнес часто використовують стандартну схему оплати праці: працівникам виплачують мінімальну зарплату, а решту суми видають у конвертах. Добре це чи погано – питання спірне. З одного боку, держава недоотримує значну частину податків, а працівники таких підприємств не можуть оформити кредит у банку і розраховувати на гідну пенсію. З іншого – при нинішніх процентних ставках бажаючих кредитуватися вкрай мало, а постійно зростаючий пенсійний вік ставить цю проблему на другий план. Зате люди тут і зараз отримують більш гідну зарплату.

“Яким чином підвищення мінімальної зарплати має змусити підприємців вийти з “тіні”, відповісти вкрай складно. За новими нормами роботодавець повинен платити мінімум 3200 гривень і відраховувати 22% від цієї суми у вигляді єдиного соціального внеску. Це ще 704 гривні. У підсумку на одного співробітника потрібно закласти мінімум 3904 гривні. На жаль, більшість малого і середнього бізнесу не зможе собі такого дозволити. У результаті вихід один – скорочення штату або переведення співробітників на цивільно-правові угоди, які не потребують відрахувань. В кращому випадку для працівників ситуація закінчиться фіктивним звільненням і виплатою всієї зарплати в конверті. Що ще сильніше вдарить по податкових відрахувань”, – пояснив Павло Погиба, віце-президент Асоціації платників податків України, голова Київського відділення Асоціації.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Немає розуміння

За словами експерта, проблема в тому, що в умовах повної або часткової “тіні” вітчизняний бізнес працює вже мінімум років десять. І корінь зла тут не в тому, що підприємці не хочуть платити податки, вони просто не довіряють державі, яка занадто часто і не завжди вдало змінює правила гри.

Підвищення “мінімалки” – один із прикладів. Адже ще в серпні влада обговорювала з роботодавцями і профспілками зростання зарплати не більше ніж на 10%. А до такого стрибка ніхто не був готовий. Результат більш ніж плачевний: перед новорічними святами і зараз спостерігався величезний сплеск бажаючих закрити ФОП. Тільки за три тижні в Україні стало менше на 128 тисяч підприємців, яких, нагадаємо, зобов’язали сплачувати щомісяця єдиний соціальний внесок 700 гривень, незалежно від наявності прибутку.

“Кількість закритих ФОП означає, що бюджет за майбутній рік не отримає від них більше 1 мільярда гривень ЄСВ. А ще мінімум 128 тисяч осіб вже позбулися роботи. Я багато спілкуюся з підприємцями і змушений констатувати, що вони в шоці від нововведення. Багато хто просто закривають свій бізнес. Зростання “мінімалки”, крім усього іншого, призведе до зростання цін на товари і послуги. За найскромнішими підрахунками, ціни зростуть мінімум в два рази. Це призведе до зниження попиту, прибутку і в результаті – до нової хвилі закриття ФОП. Що отримаємо в результаті? Середній клас буде знищений. Малий і середній бізнес, який в усіх розвинених країнах є основою економіки, у нас опиниться на межі вимирання. До речі, сьогодні його частка в Україні становить 25% проти 97% у Польщі”, – констатував експерт.

Країна безробітних і “заробітчан”

Багато аналітиків прогнозують, що вже після закінчення різдвяних канікул Україну чекає зростання безробіття. Багато роботодавці будуть змушені скорочувати штат співробітників мінімум на 30%.

Проблеми з оплатою праці з’являться не тільки у компаній з недержавного сектора. Зростання “мінімалки” відіб’ється і на бюджетній сфері. Адже на оплату праці потрібно передбачити суму в два рази більше звичайної. А резервів у держави немає. Тому вже сьогодні багатьом працівникам пропонують варіант працевлаштування на півставки.

У школах, лікарнях, інших держустановах скорочують кількість обслуговуючого персоналу. Деяких співробітників вже примусово відправили у неоплачувані відпустки. Комусь урізують години роботи. І все заради того, щоб скоротити податкові відрахування. Але бюджетники змушені терпіти, розуміючи, що будь-які акції протесту для них закінчаться банальним звільненням.

“Відсутність нормальної роботи в Україні призведе до того, що армія заробітчан, які працюють в Росії і Європі, поповниться ще кількома мільйонами українців. Вже зараз за кордоном офіційно працюють 5 мільйонів наших співгромадян, а якщо вірити неофіційній статистиці, то ця цифра перевалила за 8 мільйонів чоловік. Це жахливо, адже країну залишають працездатні, талановиті та перспективні люди. В Україні залишаються пенсіонери, діти, інваліди. А також сотні тисяч чиновників, яких скоро не буде кому годувати. На заробітки люди їдуть не за власним бажанням, вони змушені шукати дохід для своїх сімей”, – зазначив Павло Погиба.

Відтік “мізків”

За словами віце-президента Асоціації платників податків України, найгірше в цій ситуації – відтік мізків з країни. Ми втрачаємо кращі кадри, які повинні працювати на розвиток економіки держави, а замість цього наші земляки працюють у Польщі, Італії, Фінляндії: збирають ягоди, працюють на фермах і будівництвах.

“За останні роки Україну залишили понад 20 тисяч практикуючих вчених, які виїхали в інші країни, отримавши там можливість займатися наукою і заробляти адекватні гроші. Зараз ми спостерігаємо відтік ІТ-спеціалістів, лікарів, інженерів. Величезна кількість молоді вже виїхало за кордон здобувати освіту, і велика частина з них не хочуть повертатися в Україну. Згідно з нещодавнім дослідженням, 30% українців хотіли б емігрувати за кордон, а 40% хочуть там працювати”, – розповів Павло Погиба.

На межі колапсу

Беручи до уваги всі ризики і небезпечні перспективи, підвищення мінімальної заробітної плати в два рази виглядає не дуже зваженим. Складається враження, що це більше піар-хід, а не виважене та обґрунтоване рішення.

“Його впровадження повинні були передувати пояснення про наявність у держави підстав і ресурсів, які підкріпили б економічно такий крок. Але цього не було. Тому сьогодні ми зіткнулися з величезними проблемами”, – пояснив Павло Погиба.

Намагаючись збільшити податкові надходження в бюджет, влада підвищила мінімальну зарплату. Вся ця навантаження лягає в основному на бізнес, який зараз на грані. У результаті багато підприємств не витримають і закриються. Є небезпека, що податки нікому буде платити. Або того гірше – бізнес ще більше піде в тінь. Ситуація тупикова.

Експерт зазначив, що зараз економіка країни на межі колапсу. Порівняно з 2013 роком ВВП України знизився з 183 млрд дол. до 38 млрд. Інфляція за три роки склала катастрофічні 97%. Національна валюта знецінилася більш ніж в три рази і продовжує падати.

“Ситуація вкрай складна, економіка практично не працює. Її необхідно реанімувати. Один з виходів – перезавантаження влади. Все чіткіше стає ясно, що країні потрібні перевибори, формування команди управлінців, які готові чути бізнес і розвивати економіку держави. Без цього ми і далі будемо скочуватися в кризу”, – пояснив Павло Погиба.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...