Categories: Освіта

Як оцінюватимуть школярів за підсумками навчального року

Міністерством освіти і науки надані роз’яснення щодо підсумкового оцінювання школярів наприкінці цього навчального року.

Відповідні рекомендації рекомендації щодо окремих питань завершення навчального року затверджені наказом Міносвіти.

Рекомендації містять поради щодо проведення школами семестрового і річного оцінювання учнів.

Зокрема, семестрове оцінювання за ІІ семестр, в залежності від ситуації, може здійснюватися за результатами тематичного оцінювання, поточного оцінювання або підсумкового оцінювання за ІІ семестр, що може здійснюватися, у тому числі, у вигляді письмової контрольної роботи, онлайн тестування, діагностичної роботи, усної співбесіди тощо.

Окрім того, МОН пропонує враховувати результати навчання школярів з відповідних предметів (музика, фізична культура та ін.) у закладах позашкільної освіти.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

При здійсненні оцінювання за ІІ семестр учителям рекомендовано зараховувати всі оцінки, які отримав учень упродовж цього семестру незалежно від місця навчання. Це може бути будь-який заклад загальної середньої освіти, зокрема й приватні заклади освіти, в Україні чи за її межами.

Школи, у яких учні навчалися тимчасово, можуть видавати їм інформаційні довідки про період навчання із зазначенням переліку предметів, окремих тем та результатів оцінювання.

В окремих випадках (відсутність результатів оцінювання з об’єктивних причин) оцінювання за ІІ семестр учнів 5-8 та 10 класів може здійснюватись не за 12-бальною шкалою, а «зараховано»/«не зараховано».

Річне оцінювання школярів рекомендовано здійснювати на підставі семестрових або скоригованих семестрових оцінок.

Річна оцінка не обов’язково має бути середнім арифметичним від оцінок за І та ІІ семестри. Під час виставлення річної оцінки мають враховуватися динаміка особистих результатів навчання учня з предмета та сформованість уміння застосовувати набуті знання.

У 1-4 класах підсумкова оцінка за рік визначатиметься з урахуванням динаміки досягнення того чи іншого результату та спостережень вчителя за учнями.

За відсутності в учнів з числа тимчасово переміщених осіб та з тимчасово окупованих територій задокументованих результатів оцінювання за І семестр річне оцінювання може здійснюватись за результатами ІІ семестру.

За відсутності в учнів результатів підсумкового оцінювання за ІІ семестр річне оцінювання може здійснюватись за результатами І семестру з урахуванням поточного оцінювання в ІІ семестрі.

Окрім того, для проведення семестрового та річного оцінювання здобувач освіти може надати інформацію з електронного журналу та щоденника, у тому числі електронного, за попереднім місцем навчання.

У разі відсутності результатів річного оцінювання після завершення навчання за освітньою програмою закладу освіти учень матиме право до початку нового навчального року пройти річне оцінювання.

Христина

Recent Posts

Вимога носити шкільну форму: відомий освітянин гостро висловив свою думку

Зокрема дав пораду, як встановлювати дрескод у навчальних закладах Колишній очільник Українського центру оцінювання якості…

2 години ago

Повісток від ТЦК більше не буде: інструкція, як законно захиститися від військкомів – доступно кожному

Нові правила прийому в армію включають цікавий алгоритм, який дозволяє кандидатам вибирати посади і військові…

4 години ago

Долар по 50 гривень: Мінекономіки спрогнозували курс валюти

Цього року середній курс долара складатиме 40, 33 грн Мінекономіки у своєму прогнозі за квітень…

6 години ago

Готуйте від 425 до 20 400 гривень: водіїв попередили про немаленькі штрафи

В Україні кожен водій зобов'язаний мати певні документи при собі під час водіння автомобіля, інакше…

9 години ago

Ухилянти можуть уникнути штрафів та криміналів від ТЦК: юрист вказав на дуже важливий нюанс

Новий закон про мобілізацію в Україні передбачає, що чоловікам військового віку потрібно протягом 60 днів…

11 години ago

Вдома не засиджуйтесь: погода порадує теплом та сонечком – прогноз Діденко

Погода наприкінці квітня нарешті порадує всіх Багато українців нарешті зможуть порадіти сонцю та теплим дням…

13 години ago