facebook

“Нас не випустять живими”: бійці “Азова” розповіли про ситуацію в Маріуполі

Бійці спеціального загону “Азов”, які третій місяць утримують оборону Маріуполя у повному оточенні, вийшли на зв’язок. Вони змогли дати 2-годинний брифінг із заблокованого заводу “Азовсталь” та розповіли про ситуацію в Маріуполі.

Відео опублікували журналісти Громадського.

Станом на 8 травня 2022 року в Маріуполі загинуло 25 тисяч чоловік, більша частина з яких діти, жінки, люди похилого віку – загалом мирне громадянське населення.

Обстріл сталеливарного заводу “Азовсталь” не припиняється ні на хвилину. За ніч із 7 на 8 травня ворог понад 25 разів обстрілював форпост українських захисників з танків, артилерії, мінометів, працювала піхота та снайпери. Російські солдати проникли на територію заводу та підібралися до воїнів майже впритул.

Щодо евакуацій цивільного населення з бомбосховищ “Азовсталі”, то вивезли ще не всіх. Під завалами зруйнованого заводу можуть залишатися ще люди. Крім того, бійці “Азова” просять евакуювати не лише цивільних, але ще поранених та загиблих побратимів.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“На території заводу є безліч загиблих як цивільних, так і військових. У Маріуполі не евакуйовано десятки тисяч громадян, які загинули внаслідок агресії військ Російської Федерації та їхніх найманців. Ми два з половиною місяці просимо весь світ, журналістів, політиків, щоб евакуювати цивільних”. І тільки зараз нам вдалося кілька сотень цивільних евакуювати. А ще безліч цивільних було евакуйовано на територію, підконтрольну Російській Федерації”, – розповів заступник командира полку “Азов” капітан Святослав Паламар, “Калина”.

Незважаючи на важку ситуацію та повне оточення, українські захисники змогли знищити 2,5 тисячі росіян та поранити ще 5 тисяч окупантів. Також знищено понад 60 танків. Це особисті підрахунки полку за період із 24 лютого по 15 квітня.

“Калина” прокоментував пропозиції росіян здатися в полон. З його слів, бійці “Азова” не можуть здатися в полон – це буде великий подарунок для російської пропаганди. Більше того, на славу Святослава Паламара, у окупантів є наказ убити всіх “азовців”, тому живими вони навряд чи покинуть Маріуполь.

“Ми весь цей час знали, що полк “Азов” не має високих шансів на виживання у разі взяття в полон. І здатися з нашого боку – це неприйнятно, бо ми не можемо подарувати такий великий подарунок ворогові. Тому що кожен полонений – це фонд для обміну, це ресурс політичного та військового тиску з боку РФ”, – заявив офіцер полку Ілля Самойленко.

Шляхів для відступу у захисників уже не лишилося. Росіяни оточили завод та цілодобово контролюють периметр. Самойленко розповів, що командир 36 бригади морської піхоти Володимир Баранюк відмовився виконувати наказ та спробував вийти з міста з невеликою групою товаришів по службі, але потрапив у полон. Він назвав вчинок Баранюка боягузтвом.

Самойленко також нагадав, що одного з бійців “Азова” з позивним “Ден” під час бою наприкінці квітня було захоплено в полон.

“Він був непритомний, група була в місті, а російські солдати потім узяли його в полон. Російська пропаганда потім зняла відео, що українські солдати нібито здаються в полон і складають зброю”, – розповів він.

 

Згодом мати військового одержала фото цього хлопця – його задушили окупанти.

У військових на “Азовсталі” є наказ тримати оборону, і вони мають намір його виконати. Бійці твердо вирішили “стояти стільки, скільки потрібно” і не здаватися ворогові.

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...