facebook

Зачіпає 100% дорослих: Комаровський розповів, коли при болю в спині потрібно йти до лікаря

Доктор Євген Комаровський розповів про таку поширену проблему, як біль у спині. Причому недуга це останнім часом став значно “молодіти”. Лікар перерахував основні фактори ризику і пояснив, у яких випадках не можна затягувати з візитом до лікарні, щоб з’ясувати точний діагноз і методи лікування.

Про це доктор Комаровський розповів на своєму YouTube-каналі.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, біль у спині є постійною проблемою у 25% всіх людей у світі, і турбує вона 50% працездатного населення.

“Проблема зачіпає 100% дорослого населення нашої країни… Рано чи пізно болі в спині до вас прийдуть… Це болі в попереку, в шиї, рідше – в грудному відділі хребта… а взагалі є мільйони діагнозів”, – розповів лікар і додав, що й у нього самого такі болі бувають.

Чому з’являється біль у спині – фактори ризику
Комаровський зазначив, що хоча біль в спині зазвичай проявляється з віком – в нинішній час вона “стрімко молодшає”. Це пояснюється специфіками роботи у багатьох людей і способом життя: “офісні” роботи з багатогодинним сидінням за комп’ютерами, а після трудового дня ще й вдома – перед телевізорами або ноутбуками.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Ще одним природним фактором ризику є погана фізична форма. Хребет, для того, щоб нормально виконувати свої функції, повинен підтримуватися м’язами (перш за все м’язами спини та черевного преса). І якщо ми не працюємо над цими м’язами – навантаження на хребет збільшується, і це збільшує ризик виникнення болю в спині”, – розповів педіатр і телеведучий.

Серед інших факторів лікар назвав вагу, професійну діяльність, генетику, а ще – раптові фізичні навантаження і погані звички.

“Один зі специфічних факторів – це спорт вихідного дня. Тобто коли ми тиждень б’ємо байдики, а потім різко у вихідний даємо навантаження, як правило, неграмотно й непрофесійно, то потім у понеділок у багатьох болить спина”, – зазначив Комаровський.

Ще однією серйозною причиною він назвав куріння.

“Тому що куріння зменшує інтенсивність кровотоку в хрящах і в кістковій тканині, збільшуючи ймовірність виникнення болю в спині”, – пояснив доктор.

Коли при болю в спині обов’язково слід звернутися до лікаря
Комаровський перерахував стани, за яких необхідно звертатися за медичною допомогою, отримати конкретний діагноз і схему лікування, а не займатися самолікуванням.

Коли біль не припиняється і не зникає
Якщо біль посилюється ночами
Коли прокидаєтеся вночі через біль
Якщо є в будь-якому вигляді оніміння, зменшення чутливості або зниження сили кінцівки
Якщо є слабкість в колінах або в стегнах, що пов’язано зі слабкістю в тазостегновому суглобі
Якщо є будь-які проблеми з сечовипусканням і дефекацією
Коли біль в спині поєднується з підвищенням температури
Якщо біль в спині виникла після лікування будь-якого онкологічного захворювання незалежно, коли воно було
Якщо біль супроводжується незрозумілою втратою ваги
Якщо ви довго приймали стероїдні препарати
Якщо є видима деформація – людина ходить перекошеною – це привід йти до лікаря
Якщо біль в спині виник після того, як ви перенесли будь-яку важку хворобу (наприклад – інфекційну).
Так, коли лікар поставить точний діагноз, можна буде призначати правильне лікування.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...