facebook

Аномальна спека та дефіцит опадів: синоптик дала прогноз погоди на літо в Україні

Літо в Україні останні кілька десятків років відрізняється аномальною спекою. Температура збільшується, а кількість опадів навпаки знижується. Збільшується кількість спекотних днів, тропічних ночей та тривалість спекотного періоду загалом.

Завідувач відділу прикладної метеорології та кліматології УкрГМІ ДСНС України та НАН України Віра Балабух розповіла про те, яким буде літо 2022 року в Україні.

На погоду влітку у північній півкулі, Європі та Україні впливатимуть процеси, що відбуватимуться в екваторіальних широтах Тихого океану, зокрема Ла-Ніньо. Цей вплив сприятиме спекотній і сухій погоді в Україні, ніж зазвичай.
За даними NOAA (Національного управління океанічних та атмосферних досліджень США) очікується, що найбільш аномальна температура можлива у західних областях України. Крім цього, на заході країни очікується дефіцит опадів, що посилить нинішню посуху і ще більше збільшить пожежну небезпеку в регіоні.

Червень може бути на 1 – 2 градуси теплішими порівняно із середніми багаторічними даними за останні 30 років, а температура повітря в перший місяць літа, ймовірно, буде відповідати типовому липню.

Синоптик зазначає, що саме у липні в Україні очікується найвища температура повітря. Проте, цього року такі ж температури, ймовірно, будуть характерними і для червня. Крім того, у червні можливий і найбільший дефіцит опадів, особливо у західних та східних областях країни.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

У липні аномально високі температури на заході країни збережуться, а в серпні очікується, що температура повітря може відповідати кліматичній нормі, характерній для цього місяця, на всій території країни.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...