facebook

В Росії оголошено дефолт із зовнішнього боргу: які будуть наслідки для Кремля

У Росії оголосили дефолт за своїм суверенним боргом в іноземній валюті. Це сталося вперше із 1918 року. У матеріалі видання Reuters розповіли про момент дефолту та якими наслідками це загрожує країні-агресору.

Повідомляється, що формально дефолт Росії настав 26 червня, коли минув 30-денний пільговий період із виплати 100 млн доларів відсотків за євробондами. До цього Росія щосили намагалася проводити платежі за облігаціями на суму 40 млрд доларів з моменту свого вторгнення в Україну 24 лютого. Проте спроби уникнути дефолту зіткнулися з непереборною перешкодою наприкінці травня, коли Управління контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC) фактично заблокувало Москву від платежів.

Санкції, які запровадили проти РФ, фактично відрізали її від світової фінансової системи та зробили її активи “токсичними” для більшості інвесторів. Але Москва намагалася уникнути дефолту і намагалася знайти способи впоратися із платежами. Президент РФ Володимир Путін підписав указ про запуск тимчасових процедур та надання уряду 10 днів на вибір банків для проведення платежів за новою схемою, припускаючи, що Росія вважатиме свої боргові зобов’язання виконаними, коли вона виплатить власникам облігацій у рублях.

Але прострочена ліцензія OFAC не єдина перешкода, з якою стикається Росія, оскільки на початку червня Європейський Союз ввів санкції проти НРД, призначеного Росією агента щодо її єврооблігацій.

І хоча формальний дефолт був би значною мірою символічним, враховуючи, що в даний час Росія не може брати міжнародні позики, та й не потребує їх завдяки багатим доходам від експорту нафти і газу, сам факт дефолту підвищить її вартість запозичень у майбутньому.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Як зазначив заступник виконавчого директора від України до МВФ Владислав Рашкован, дефолт – це сильний удар по іміджу Росії на фінансових ринках, який зазвичай закриває для країни вихід на зовнішні ринки на багато років.

“Хтось може сказати, що Росія його і не має після початку війни. Це правда, але дефолт призводить до того, що повернутися на цивілізований фінансовий ринок навіть після війни їм буде дуже важко, особливо враховуючи, що світові інвестиційні банки, рейтингові агенції і аудиторські компанії Великої четвірки теж пішли з їхнього ринку і не скоро повернуться “, – додав він.

За його словами, коли після зміни режимів у Росії та виплат повоєнних репарацій Україні інфраструктуру фондового ринку почнуть відновлювати, на це підуть роки, і Росія почне свій шлях зі сміттєвого статусу свого боргу.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...