facebook

“Привіт” від грипу: Спина болить, живіт росте і нерви на межі”Привіт” від грипу: Спина болить, живіт росте і нерви на межі

Самі несподівані ускладнення після сезонних вірусів назвали лікарі та вчені.

ТРИВОЖНИЙ ДЗВІНОК: ХВОРИЙ ХРЕБЕЦЬ

Виявляється, є прямий зв’язок між грипом і хворою спиною, розповідає кандидат медичних наук, фахівець з спінальної хірургії Ігор Борщенко:

24240423

– Більшість застуд і грип, вірусні інфекції, а віруси здатні послаблювати сполучну тканину у нашому організмі. Вона входить до складу кісток, хрящів, зв’язок, сухожиль. Часто пацієнти кажуть: я переніс грип, і після цього стала боліти спина. Насправді вірус грипу, звичайно, не вражає хребет сам по собі, але от сполучна тканина може постраждати.

І, мабуть, самий серйозний момент. Вірусна інфекція послаблює імунітет. На цьому тлі активізуються хвороботворні бактерії, які живуть у людини в організмі, якщо є хронічні джерела інфекції в зубах, нирках та інших органах. Так от, бактерії можуть з током крові заноситися в хребет, в диск або навіть саме тіло хребця. І тоді виникає вже гнійне запалення – спондиліт або спондилодисцит.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Порада: якщо після перенесеної застуди або грипу ви відчуваєте неполадки в спині, не втрачаючи часу звертайтеся до лікаря. Спочатку – на прийом до терапевта, а він визначить, до кого направити вас далі – ортопеда, невролога і т. д.

“ВІРУСНИЙ” НЕВРОЗ

Вірусні інфекції, будь то ГРВІ чи грип, по-хазяйськи поводяться в організмі і селяться де їм захочеться. Один з наслідків такого самозахоплення – запалення в периферичній нервовій системі.

– Звідси слабкість (хоча ви вже начебто одужали), апатія або дратівливість, поганий сон, безпричинна тривога і навіть панічні атаки. Якщо після перенесеної застуди ви стали помічати якісь раніше не траплялися з вами прояви на нервовому грунті”, є сенс звернутися до невролога або імунолога, – радить лікар-імунолог Олена Миловидова.

ОСТЕРІГАЙТЕСЯ НЕВРИТУ

Одне з найбільш неприємних наслідків застуд і ангін – неврити лицьового або трійчастого нервів, попереджає невролог Ганна Горенкова. Іноді вони можуть сигналити про себе гострим болем в одній половині обличчя. Але нерідко проходять і в безбольової формі: людина відчуває тільки легкі поколювання в шкірі, зовнішній куточок ока і куточок губ з одного боку особи опускаються, особа починає здаватися несиметричним. Ніякого самолікування – потрібен терміновий аналіз крові і ПЛР тест на визначення збудника, який покаже, що саме стало причиною невриту – вірус, бактерії або грибок. І тільки тоді можна буде призначити правильну схему лікування.

ТРИМАЙТЕСЯ ЗА ВОЛОССЯ

У нормі ми втрачаємо до 200 волосинок на день. Але якщо після застуди вони посипалися просто пучками, значить, ваш організм в процесі битви з інфекцією розгубив масу вітамінів і мікроелементів.

– Нібито противірусні препарати і всілякі імуностимулятори, якими в сезон завалені полиці аптек, при грипі допомагають слабо, зате справно порушують всмоктування з кишечнику корисних речовин, – розповідає дерматокосметолог Надія Червінська. – А це призводить до того, що може виникнути навіть сильне пучкове випадання волосся. Але це можна виправити. У постпростудном періоді волосся дуже потребують в посиленому живленні (гарні оживляючі маски з ретинолом, алое, витяжками з морських водоростей), вітаміни Е (щодня з’їдайте дві столові ложки оливкової або лляної олії), З (в день – два половинку апельсина або лимона) та селену (кращі джерела – пивні дріжджі, часник, бразильський горіх).

ПОБЕРЕЖИСЬ!

Застуди – друг ожиріння

– За останні 20 років накопичилось багато даних про те, що певні віруси можуть сприяти набору зайвої ваги, – розповів “КП” молекулярний біолог, директор по науці біомедичного проекту MineGenics Гарік Мкртчян. – Такі віруси запускають в організмі процеси, що призводять до посиленого росту клітин жирової тканини – адипоцитів. З-за цього у людей розвивається ожиріння.

До числа “шкідників”, як виявилося, відносяться в першу чергу поширені аденовіруси. Вони “дарують” нам основні симптоми застуди: нежить, біль у горлі, кашель, можуть викликати запалення слизової оболонки очей (кон’юнктивіт). Передаються аденовіруси повітряно-крапельним шляхом, через слину і немиті руки.

“Звичайно, саме ожирінням заразитися не можна, але можна підхопити аденовірус, який сприяє огрядності”, – уточнює експерт. При цьому часто наша імунна система без особливих проблем справляється з аденовірусами – ми досить легко переносимо застуди і видужуємо. Але якщо імунітет ослаблений, то інфекція може надовго затриматися в організмі і привести не тільки до давно знайомих ускладнень (отити, гайморити, фарингіти і т. д.), але і стимулювати набір ваги. Це ще один вагомий привід не запускати застуди, не переносити їх на ногах.

До речі, підступний нюанс: якщо у людини вже є зайва вага, то зайва жирова тканина сама по собі провокує запалення, підточуючи імунітет. А це створює сприятливі умови для заселення аденовірусу, який ще більше розганяє набір ваги. Тому, скидаючи зайві кілограми, ви не тільки підтримуєте імунітет, але і знижуєте ризик погладшати ще більше.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...