Скаржилась на пухлину: з голови жительки Рівненщини хірург витягнув 9-сантиметрового гельмінта (фото)

Це перший в цьому році випадок захворювання на дирофіляріоз у Рівненській області.

У Рівненській області хірург виявив у голові пацієнтки 9-сантиметрового гельмінта дирофілярія. Жінка звернулася до лікаря з пухлиною на голові, під час видалення якої і знайшли паразита.

Про це повідомили у Рівненському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

“Несподіваний сюрприз чекав на хірурга Березнівщини. В кінці червня пацієнтка звернулася до лікаря з пухлиною, розташованою на волосистій частині голови, від час видалення якої виявили гельмінта виду Dirofilaria repens. Лікар-хірург був здивований, адже це перший випадок у його практиці та у 2022 році на території нашої області”, – йдется у повідомленні.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

У центрі контролю та профілактики хвороб зазначають, що у Рівненській області захворюваність на дирофіляріоз серед людей реєструється з 2005 року, на сьогодні зафіксовано 43 його випадки.

“За статистичними даними дирофіляріоз, спричинений нематодою Dirofilaria repens – єдиний трансмісивний гельмінтоз місцевого характеру, що реєструється в Україні з 1996 року і має тенденцію до зростання. Вважається, що в нашу країну це захворювання завезене з ендемічних країн хворими на дирофіляріоз собаками, які й стали джерелом інвазії для місцевих”, – йдеться у повідомленні.

Медики кажуть, що паразит передається в основному через укуси комарів. Найчастіше від них потерпають м’ясоїдні ссавці, зокрема собаки, коти, лисиці тощо.

“У хворих тварин самка гельмінта народжує живих личинок – мікрофілярій, які під час укусу комара потрапляють в організм комахи, де розвиваються до інвазійної стадії і під час наступних укусів потрапляють до інших тварин чи людей, у тілі яких продовжують розвиватися та рости. Безпосередньо від хворих тварин та людей підшкірний дирофіляріоз не передається”, – зазначають фахівці.

Аби вберегтися від цього захворювання, медики радять захищати себе та домашніх тварин від укусів комарів, застосовуючи різні види репелентів, інсектицидів та фумігаторів, своєчасно проводити дегельмінтизацію домашнім улюбленцям.

Христина

Recent Posts

Вліплять штраф: якщо не зробити це перед виїздом машиною

Що необхідно перевірити водіям перед виїздом, щоб не нарватися на штраф Всі водії перед тим…

1 годину ago

Черги біля ТЦК збільшилися: що приховують ті, хто штурмує військкомати – а ви далі сидіть вдома

У військкоматів стоять черги військовозобов'язаних чоловіків, проте не все так просто Спікер Полтавського обласного ТЦК…

3 години ago

Прижарить майже до плюс 30: синоптик Діденко попередила про рекорди цьогорічної весни

За повідомленням синоптика Наталки Діденко в Україні завтра, 2 травня, вночі ще комфортно, а вдень…

5 години ago

Оніміли навіть найзапекліші ухилянти: ТЦК почали по-новому вручати повістки – це миліше за котиків

Поки в ТЦК зібралися черги, українець із вдячністю отримав повістку У деяких ТЦК та СП…

14 години ago

Politico: операції ГУР щодо знищення російських НПЗ дають неймовірні результати

Про це повідомляють джерела InfoLight.UA в ГУР. Зазвичай розвідники не підтверджують та водночас і не…

16 години ago

ТЦК почали активно вилучати авто у людей: військком забирав їх собі – людей приголомшили деталями

Представник ТЦК постане перед судом Кричущий випадок свавілля представника запорізького військкомату, який самовільно вилучив транспортні…

18 години ago