facebook

Ольга Герасим’юк пояснила, чому Ахметов закрив свій медіахолдинг

Рінат Ахметов 11 липня заявив про вихід з медійного бізнесу. Він пояснив своє рішення створенням реєстру олігархів в Україні. 21 липня Нацрада з питань телебачення і радіомовлення анулювала телевізійні ліцензії каналів “Медіа Групи України”, яка належала Рінату Ахметову.
Як написала у своєму фейсбуці голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим’юк, холдинг Ахметова закривається тому, що власнику він зараз непотрібен.

“Як відомо – власник закрив свій медіабізнес із багатозначним формулюванням «передаю державі», що викликало багато різночитань. Дехто підхопив це і транслює – “держава прибирає до рук ітд”.

Далі – більше. Сьогодні вранці всі користувачі Оll.tv та Extra.tv отримали повідомлення про те, що через дискримінаційний закон про деолігархізацію вони тепер не матимуть цього сервісу – телевізори погаснуть, якщо простіше.

Згодом подумали та подекуди виправили “дискримінацію” на «вимушене відключення через закон». Що дорівнює одне й те ж: закон про олігархів є вбивцею медіа. Дуже дотепно. І дуже євроінтеграційно.

При цьому всі медіа також дружно оплакали вихід працівників холдингу на вулицю- не сказавши жодного слова про справжні причини такого справді першого величезного прецеденту, як закриття медіаімперії.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Дійсно деяким журналістам-редакторам та іншим медійникам варто подякувати за роботу – я теж це зробила, коли голосували на засіданні заяви холдингу про скасування ліцензій.

Але. Треба ж сказати й усю правду до кінця? Про те, що холдинг закривається тому, що власнику він і непотрібен зараз.

Він шкодує грошей, щоби даремно підтримувати свої медіа, які сьогодні працюють на державу в інформаційній війні, в єдиному марафоні – а взагалі завжди були засобом підтримки його основного бізнесу та політичного впливу. Як це є фактично є й в усіх власників медіа.

Бізнес пана Ахметова зараз відчутно розбитий агресором на Донеччині… В парламенті підтримувати власний інтерес йому сенсу поки немає. Питання бізнесмена до себе – навіщо тоді?

Відповідь прагматична. Закрити. Та й мінус одна ознака олігарха. Які претензії? По дорозі – а може й з перспективою- скрізь заяви, що це держава змусила, дискримінувала медіа…

Журналісти, прощаючись довго й сентиментально, всі дякували власнику. Не згадавши жодним словом про редакційну політику в інтересах власника, про працю в фактично пропагандистській компаніі на користь бізнесу та інтересів інвестора мільярдів… Що би хотілося до всього цього додати:

Глядач мав би знати всю правду. Зокрема й те, що нічого державі не передано в її “лапи”. Звільнені частоти зараз вільні й після Перемоги будуть виставлені на конкурс. Глядач, що виратив сервіс, буде шукати інших – і, певне, знайде. Ми маємо вдосконалювати закони.

Ми також будемо ухвалювати Закон про медіа, який, до речі, сильно торпедувався й каналами Ахметова, – і надалі інформаційний простір матиме більше правил, прозорості, захисту й незалежності журналістів, свободи від надмірного впливу інтересів власників…

Ми також дбаємо про те, щоби всі отримували інформацію в час війни – якісну, перевірену, точну, позбавлену маніпуляцій”, — йдеться у дописі Герасим’юк.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...