facebook

Літо піде достроково: синоптики розповіли про погоду на серпень

Дві третини літа позаду, залишився останній місяць – серпень. За липень день став на годину коротшим, у серпні він зменшиться ще на 1,5 години або в середньому по країні до 13,5 години. За старих часів з цього приводу говорили: “Петро і Павло (у православних християн день цих святих святкують 12 липня) годину зменшили, а Ілля-пророк (2 серпня) півтори години стягнув”.

Кліматологи обіцяли, що цього літа буде з погодними аномаліями, але поки що таких спостерігається не дуже багато. Тому, якщо вірити фахівцям, то всі погодні “несподівачки” мають припасти на серпень.

Якою очікується погода у серпні цього року, з’ясував сайт Realist.online. Ми традиційно порівняли довгостроковий прогноз Укргідрометцентру та узагальнений прогноз двох популярних метеосайтів: gismeteo та sinoptik.


Укргідрометцентр: Настають спека та катаклізми

За довгостроковим прогнозом Укргідрометцентру, нинішній серпень очікується спекотнішим, ніж рік тому, середня місячна температура виявиться вищою на 1,5-2 градуси. А у багатьох регіонах у серпні буде спекотніше в середньому на три градуси, ніж рік тому, стверджує директор Укргідрометцентру Микола Кульбіда. Це дуже багато. Температурна аномалія проявиться у південно-західних та південних областях України.

Як розповів Realist.online Микола Кульбіда, в останнє десятиліття кожен наступний серпень виявлявся спекотніше попереднього. І цьогорічний останній місяць літа не буде винятком.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“У серпні велика ймовірність складних погодних умов, таких як бурі, град, зливи, навіть смерчі, – говорить Realist.online Микола Кульбіда. – Спрогнозувати заздалегідь, коли і який регіон накриють природні катаклізми, можливо максимум за три доби. Але те, що вони будуть, це безперечно”.

В абсолютних значеннях середня місячна температура серпня становитиме 20-25 градусів тепла, у гірських районах – 17-19 градусів тепла. Це стільки ж, як у липні. Однак середні значення за місяць не відобразять повної картини: серпень ближче до кінця буде помітно холоднішим за липень, а ось початок і середина – помітно спекотніше.

Найвища температура повітря у серпні – 42 градуси тепла. Вона раніше періодично спостерігалася у всіх регіонах, крім західних (за винятком Тернопільщини) та північних (крім Чернігівщини). Цього року ймовірність такої екстремальної спеки також є значною.

Найнижча температура у серпні – 2,3 градуси морозу (Луганська та Запорізька області). Навіть на високогір’ях Карпат у серпні так холодно ще не було.

Опадів за місяць випаде 32-72 мм, у Карпатах 86-110 мм, або 80-100% від норми. Порівняно з липнем, серпень виявиться сухішим, але ненабагато (за липень, залежно від регіону, випало 34-96 мм опадів). Але з дощами вийде “де густо, де порожньо”, особливо у південних та східних регіонах. Там дощів може бути набагато менше, ніж убогі три сантиметри на місяць або в середньому по міліметру дощу на день.

Погодні сайти: На весь місяць тепла не вистачить
Узагальнений прогноз погодних сайтів на серпень показує, що місяць очікується різко контрастним за погодою: три тижні дуже спекотно, а потім буде швидше “лагідний вересень”, ніж звичний серпень, що вже став звичним.

Захід

Раніше за всіх достроковий відхід літа відчують жителі західного регіону – це Закарпатська, Львівська, Івано-Франківська, Тернопільська, Чернівецька та Хмельницька області. На Закарпатті комфортні +28-34 градуси вдень затримаються до 15-16 серпня, а до кінця місяця температура буде в межах +18-22. В решті областей з 18-20 числа різко похолодає з +28-32 градусів до +20 і нижче. Літнє тепло в регіон на кілька днів повернеться, але до вересня температура впаде до +15-17 градусів. Разом із прохолодою прийдуть невеликі, проте часті дощі: парасольки знадобляться майже щодня.

Північ

Раніше закінчиться літо у північних областях – це Волинська, Рівненська, Житомирська, Чернігівська, Київська, Сумська. Але якщо на Волині, Рівненщині та Житомирщині погода очікується така сама, як у західному регіоні, то чим далі на схід, тим буде сухіше. У Чернігові, Києві та Сумах літо піде ближче до 20 серпня, але все тепло не забере: плюс 19-22 градуси вдень протримаються тут до Дня Незалежності (про те, якою прогнозується погода у головне свято країни – читайте нижче). На Сумщині 8-10 серпня очікується буря та зливи з грозами.

Центр

У центрі країни – це Вінницька, Черкаська, Дніпропетровська, Кіровоградська, Полтавська, області – серпень розпочнеться дощами, а на Черкащині та Полтавщині – зливами, грозами та місцями градом. Тобто як у народній приказці: “Пророк Ілля наробить гнилі”. У першій декаді буде спека під 30 градусів, потім температура знизиться до +22-24. У середині серпня дощі підуть, але повернуться до кінця місяця разом із похолоданням до +18-20 градусів.

Схід

У трьох східних областях – це Харківська, Донецька та Луганська – погода у серпні буде однаковою у першій декаді та різною надалі. Вже 1-5 числа грозові бурі з теплими зливами та місцями з градом обрушаться на регіон усією своєю потужністю. До середини місяця дощі підуть, але температура залишиться літньою: плюс 20-22 вдень. “Другий захід” мокрої погоди, але вже без грози та з теплом до +24-26 градусів – з 20-22 серпня. Похолодає до +16-19 градусів лише до кінця місяця. На Харківщині серйозно задощить, а у двох інших областях небо буде майже безхмарним.

Південь

На півдні України – це Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька області та Крим – майже весь серпень прогнозується теплим та сухим. Одеситам парасольки знадобляться хіба що для захисту від сонця, все ж таки +30-34 у тіні. В інших областях Ілля-пророк “пошалить” на початку місяця, потім настане суша, а температура трохи знизиться – до +26-28. Літо піде з регіону за календарем – 30-31 серпня. Але холодно не буде: вдень +23-25 градусів.

Погода у День Незалежності

У 31-у річницю Незалежності України (24 серпня) погода у більшості областей очікується святковою: теплою, плюс 22-25 градусів та сухою. Лише на Волині, Сумщині та у західних областях короткочасний дощ. У Києві, де, за словами президента Володимира Зеленського, “заплановано програму заходів”, 24 серпня температура вдень прогнозується +23 градуси, мінлива хмарність, без опадів.

Як бачимо, прогнози Укргідрометцентру та погодних сайтів помітно відрізняються. Синоптики обіцяють українцям спекотний грозовий серпень із опадами майже в межах норми. Інтернет-розрахунки прогнозують дострокове закінчення літа скрізь, окрім півдня. З дощами навпаки: у південних областях сухо, в решті регіонів мокріше, ніж хотілося б.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...