facebook

Наступ Білорусі і питання часу: Лукашенко та Путін потребують допомоги один одного

Військові навчання збройних сил Республіки Білорусь біля українських кордонів тривали з 29 квітня до 27 вересня. Весь цей час з території сусідньої держави по містам України запускалися сотні ракет, а наші спецслужби розкрили десятки ДРГ, які проникли на територію України з Білорусі. На тлі оголошеної в РФ мобілізації ризики приєднання білоруської армії до війни знову зросли. Що може підштовхнути Лукашенка до цього кроку і чим відповість Україна – у матеріалі Realist.online.

 

Плани Путіна
Незважаючи на регулярні заяви Олександра Лукашенка про позицію ненападу на Україну, заперечувати масовані ракетні обстріли та вильоти російських винищувачів саме з території Білорусі вже неможливо. Таким чином, де-факто РБ з першого дня повномасштабного вторгнення в Україну є учасником військових злочинів, які скоює Росія.

Крім того, білоруська армія, не маючи реального бойового досвіду, робить все можливе для підготовки своїх солдатів до ймовірного наступу на Україну. Підтвердженням цього є військові навчання біля наших кордонів, що тривали 21 тиждень.

За словами директора департаменту внутрішньої політики в Міжнародному Центрі Перспективних Досліджень Ігоря Петренка, ризики вторгнення з боку Білорусі підвищуються в міру того, як армія РФ зазнає нищівних поразок на фронті і стикається з проблемами в організації мобілізації своїх громадян для поповнення втрат особового складу.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Наразі ймовірність приєднання ЗС РБ до війни дуже висока. Це підтверджується риторикою Олександра Лукашенка, який все частіше став згадувати про свою підтримку Росії, а також активізацію ворожих ДРГ з боку білоруського кордону”, – каже експерт.

Також Ігор Петренко зазначає, що наразі Володимир Путін, не зумівши схилити Україну до переговорів на своїх умовах, гостро потребує відкриття другого фронту, щоб уповільнити успішний контрнаступ ЗСУ, особливо в Донецькому напрямку.

Мотиви Лукашенка
Відкрите вторгнення в Україну стане політичним вироком для Олександра Лукашенка, який через свої диктаторські амбіції вже має досить хитке становище та сумнівну репутацію серед світових лідерів.

Проте приєднання ЗС РБ до армії РФ в агресії проти України – питання часу, вважає політичний аналітик Олег Лісний. За словами експерта, де-факто Білорусь бере участь у війні з першого дня повномасштабного вторгнення окупаційних військ в Україну, і Путін обов’язково використовує свої важелі впливу на Лукашенка для ескалації на фронті шляхом відкриття другого фронту.

“Нещодавня зустріч Путіна та Лукашенка в Сочі показала, що, будучи ізгоями для всього світу, вони є союзниками один для одного. Президент Білорусі розуміє, що після перемоги України він сидітиме на одній лаві підсудних із главою РФ, тому в його інтересах допомогти Путіну у досягненні його цілей”, – каже експерт у коментарі Realist.online.

Крім того, політолог зазначає, що Лукашенко може відтягувати момент вторгнення до України до останнього, але відмовити Кремлю в цьому не зможе – після того, як Путін буквально врятував його політичну кар’єру під час масових протестів у Білорусі, глава республіки фактично став його васалом.

Відповідь України
У Міністерстві оборони України усвідомлюють усі ризики, пов’язані з наступом з боку Білорусі, та активно готуються до такого сценарію. Про це в ефірі національного телемарафону повідомила заступник міністра оборони України Ганна Маляр.

“У Білорусі півроку продовжуються навчання. Що це означає? Це означає, що вони півроку перебувають у стані бойової готовності. Ми знаємо, наскільки президент Лукашенко залежить на сьогодні від Путіна. І ступінь цього впливу не можна переоцінити, бо це дуже великий вплив. Тому так, ця загроза розглядається у тому числі”, – наголосила Маляр.

Також заступник міністра оборони нагадала, що у відповідь Україна проводить біля кордону з Білоруссю військові навчання “Північний ураган-2022”. У них беруть участь підрозділи ЗСУ, Національна гвардія та прикордонники.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...