facebook

“Турбулентність долара почалася”: експерти про настання важких часів, до чого готуватися українцям

Цього тижня варто очікувати ослаблення гривні. На валютному ринку завершився період короткострокового затишшя та навіть несуттєвого, але все ж укріплення, гривні.

Як інформує “ZN.UA”, цього тижня варто очікувати помірної девальвації національної валюти та відчутних коливань на валютному ринку, оскільки попит на долар все ще перевищує пропозицію, а НБУ ощадливо витрачає валютні резерви України, пояснює редакторка відділу економіки Юлія Самаєва.

З одного боку, є позитивні фактори. Наприклад, Міністерство фінансів нарешті почало збільшувати дохідність за державними цінними паперами – вже більше 18%, аби підігріти попит спекулятивних інвесторів та залучити необхідне фінансування. А НБУ вперто витримує озвучені обсяги емісії гривні і відмовляється купувати у Мінфіну ОВДП більше ніж на 30 мільярдів гривень.

З іншого боку, саме найближчими днями Нацбанку доведеться викуповувати чергову порцію ОВДП – тобто «додруковувати» близько 15 мільярдів гривень. І цей період невчасно співпадає із сезонним чинником, який багато років впливає на український ринок – саме на кінець жовтня та початок листопаду припадають піки розрахунків у експортерів зернової сировини та імпортерів енергоносіїв.

«Цей період завжди був напруженим для українського валютного ринку, зараз – і поготів», -пояснює Юлія Самаева.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Отже на цьому тижні варто очікувати ослаблення гривні та курсу близько 40,5 грн за долар, та 40,2 грн за євро.

На думку експертів Нацбанку, станом на кінець попереднього тижня ситуація на валютному ринку в Україні стабілізувалася.

У регуляторі вважають, що на це вплинули дії НБУ, а також збільшення надходжень експорту та міжнародної допомоги Україні, йдеться в інфляційному прогнозі.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...