facebook

В Україні хочуть обмежити строк військової служби для мобілізованих

В Україні можуть обмежити термін військової служби за мобілізацією на 1 рік. Відповідна петиція набрала необхідні 25 тисяч підписів громадян. Тепер її повинен розглянути президент Україні Володимир Зеленський.

“Враховуючи нову реальність російської повномасштабної агресії, невизначеність терміну остаточної перемоги, імовірне збереження російської загрози навіть після завершення війни, а також керуючись Конституцією України та принципом справедливості — необхідно обмежити термін мобілізації кожної окремої людини, а також гарантувати відстрочку від наступної мобілізації для людей, котрі відслужили встановлений термін”, — йдеться в тексті петиції.

Згідно зі статтею 24 та частиною 2 статті 64 Конституції України, навіть в умовах воєнного стану громадяни є рівними за своїми правами, наголошує він.«Натомість, нині виникла ситуація, коли, попри “загальну” мобілізацію, одні люди служать без відомих їм строків, тоді як інші не служать узагалі. Більш того, часто служать і зараз знову ті, хто й раніше не уникав військової служби — строкової, служби в особливий період тощо. Натомість, не служать зараз часто ті, хто й раніше не служив. Таким чином, одні люди віддають обов’язку значну частку свого життя, тоді як інші — нуль», — зазначає автор петиції.

За його словами, ситуація невизначеності термінів служби призводить до погіршення морально-психологічного стану військовослужбовців, а також потенційно до соціальної напруги між тими, хто служив і служить з одного боку — й тими, хто не служив і не служить, з іншого, йдеться у документі.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...