facebook

Різдвяний піст 2022-2023: коли почнеться і що під забороною в православних

Різдвяний пост у православних українців триває з 28 листопада по 6 січня. Він був заснований християнами на честь святкування Різдва.

 

Як інформує “OBOZREVATEL”, протягом 40 днів до свята віряни дотримуються низки обмежень, зокрема в харчуванні.

У чому сенс Різдвяного посту

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Різдвяний піст також називають Пилиповим, оскільки заговини на нього випадають на Пилипів день – день пам’яті апостола Пилипа. 2022 року православні почнуть поститися в понеділок.

Справжнє значення Різдвяного посту – не в обмеженнях меню. Його суть – наближення до Бога, віддалення від гріха, приборкання пристрастей, покаяння, молитва й зустріч Різдва Христового з чистою душею.

Що не можна їсти в Різдвяний піст

Усі 40 днів Різдвяного посту православним християнам не можна їсти м’ясо, яйця, молоко та будь-яку їжу, яка може їх містити. Під забороною також алкоголь.

Риба дозволена лише по суботах та неділях, а також у дні великих свят, таких як Введення Пресвятої Богородиці та День святого Миколая. Також у ці дні дозволено вживати невелику кількість вина.

Календар харчування в Різдвяний пост 2022-2023

Згідно з церковним монастирським статутом, з 28 листопада по 19 грудня (включно) по понеділках, середах і п’ятницях можна їсти лише рослинну їжу без олії, яка не пройшла термічну обробку (суходіння).

По вівторках та четвергах дозволені гарячі страви з олією, по суботах та неділях, а також на Введення у Храм Пресвятої Богородиці – гаряча рослинна їжа з олією, риба та вино

З 2 по 5 січня по понеділках, середах та п’ятницях належить дотримуватися сухоїдіння; у вівторок і четвер можна їсти гарячі страви з олією. 6 січня, в Різдвяний Святвечір – гарячу їжу з олією.

Що можна їсти в Різдвяний піст

У піст дозволяється їсти фрукти, хліб, овочі, каші, гриби, бобові та горіхи. Для мирян обмеження можуть бути не такими жорсткими, як для ченців. Так, можна відмовитися від сухоїдіння, але найкраще обговорити режим посту зі своїм духівником.

Посту можуть не дотримуватися хворі, вагітні, діти, люди, які виконують важку фізичну працю, мандрівники, військові.

Що не можна робити в Різдвяний піст

У піст заборонено грати весілля, брати участь у гучних розвагах та азартних іграх. Також важливо намагатися не грішити: слід уникати конфліктів, поганих помислів та дій, лихослів’я.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...