facebook

“Централізоване опалення витягує останні гроші? Відключіть!”: Ось як це зробити в 2017 році

Останнім часом українці стали частіше скаржитися на неякісні послуги з централізованого теплопостачання та високі тарифи на опалення. Як один з варіантів вирішення проблеми споживачі розглядають відмова від централізованого теплопостачання та встановлення системи індивідуального опалення. Було з’ясовано, як відключитися від централізованого опалення (ЦО) і як живуть мешканці в багатоквартирних будинках, відмовившись від послуги теплопостачальників.

d3a6ffb9fa95acd07ae12a9b3648acf3_XL-756x425

Як відмовитися від централізованого опалення

Можливість відключення ЦО в квартирі обговорюється не один рік. Дане питання стало особливо актуальним, після підвищення тарифів на тепло. Українці не готові платити за опалення однокімнатної квартири по 1000 грн.

Відмовитися від централізованого тепла можна всім будинком. Згідно з українським законодавством, припинити постачання тепла в будинок компанія може в тому разі, якщо від послуги відмовляться всі без винятку мешканці будинку. Така норма прописана у «Порядку відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання». Документ затверджено наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України № 4 від 22.11.2005 року (остання редакція — від 09.08.2008).

Як обігріти квартиру, відмовившись від централізованого опалення

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

В Україні від централізованого теплопостачання відмовляються повністю міста. В серпні 2016 року припинити використання ЦО вирішили мешканці багатоквартирних будинків в місті Золочів Львівської області.

Популярне: «Україна ні в які ворота не лізе»: Євросоюз показав дані по мінімальній зарплаті

В квартирах була встановлена індивідуальна система опалення, коли житло опалюється за допомогою електроконвекторів. Найбільш незахищеним жителям була надана матеріальна допомога на придбання обладнання. Про проміжні результати та новини ЖКГ розповів на своїй сторінці в Facebook голова правління всеукраїнської асоціації з питань енергозбереження Роман Співак.

Майже весь місто Золочів в 2016 році був переведений на індивідуальне опалення. Таке остаточне рішення було прийнято містом внаслідок зносу мереж і розбалансованості будинків. Мешканці задоволені, адже платять за той обсяг енергоресурсів, який споживають. Малозабезпеченим мешканцям була надана допомога на придбання електричного опалення.

Висновки такі:

— Мешканцям тепло, навіть незважаючи на старі вікна.

— Оплата з урахуванням субсидії — 300 грн/міс. за спожиту електрику.

— У квартирі проведена нова електромережу від лічильника до лаги.

— За словами голови ОСББ «Калина» Світлани Ланько, ніяких проблем з електромережею вдома не було. Попередньо в під’їзді восени 2016 року була проведена установка нових автоматичних запобіжників.

— Будинок повністю відключений від центрального опалення. У підвалах щільно закриті двері і вікна. Ніяких проблем, з водопроводом і каналізацією не було, навіть у морозні дні», — написала експерт.

На думку фахівців, відмова від централізованого опалення — це крайня міра. Щоб платити менше за тепло, необхідно впроваджувати енергоефективні заходи — замінити вікна, утеплити двері в квартирах та під’їздах. Допоможе заощадити на вартості тепла встановлення регуляторів температури і загальнобудинкового лічильника тепла.

Споживачі просять забезпечити право вибору

Кияни просять забезпечити право вибору системи опалення і дозволити відключення квартири від ЦО. Відповідне звернення було зареєстровано на сайті петицій до столичної влади. Автор документа, Артем Варуша, відзначає низьку якість ЦО в квартирах і завищені квитанції за опалення. «Батареї можуть бути або ледь теплі, або взагалі — холодними. Незважаючи на це, споживачам все одно прийдуть платіжки за так зване «спожите тепло. Субсидія не вирішує цю проблему, а тільки мінімізує її актуальність.

Балансоутримувачі будинків також зацікавлені у вирішенні таких проблем, хоча вона їм добре відома. Прошу, міська влада, розробити для киян механізм, за яким всі кияни, за власним бажанням, змогли б відмовлятися від послуг з централізованого опалення і встановлювати у себе в квартирах альтернативні джерела обігріву будинку — електричні конвектори або газові котли», — йдеться в петиції.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...