facebook

Українцям загрожують безробіття і бідність

Людям не вистачає на нормальне життя ні офіційних, ні тіньових доходів

Буде в українців робота в цьому році — головна інтрига сезону. Нещодавно в. о. голови Держслужби зайнятості Валерій Ярошенко заявив, що побоювання щодо зростання безробіття після підвищення мінімальної зарплати в два рази (з 1600 грн до 3200 грн в місяць) не виправдалися.

1n51a

Навіть навпаки, за статистикою відомства, ринок праці показує позитивну динаміку: у січні 2017 р. кількість вакансій зросла на 48%, порівняно з аналогічним періодом минулого року.
Це, на думку чиновників, свідчить про пожвавлення економіки. Отже, безробіття буде скорочуватися і далі, як це було в 2016 році, коли кількість офіційних безробітних (дані Держстату) зменшилася на 100 тис. осіб (грудень 2016 року до грудня 2015-го), до 390,8 тис. чол.

Але деякі експерти вважають, що буде рости не офіційна безробіття, а прихована. Людей почнуть оформляти на неповний робочий день або на півставки. Набирає обертів і тіньова зайнятість, коли працівники працюють без оформлення.

Вакансій стало більше

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

За словами Валерія Ярошенка, в минулому році служба зайнятості зафіксувала майже мільйон вакансій, в той час як в 2015 році їх було всього 875 тисяч. Зростання спостерігалося практично по всіх галузях.

Наприклад, кожна п’ята вакансія надійшли від переробних підприємств, ще 16% дала оптова і роздрібна торгівля і 9% — транспорт, логістика, поштова та кур’єрська діяльність.

Вже в січні 2017 року було працевлаштовано 45 тис. осіб, що на 11 тис. чол. (32%) більше, ніж рік тому.

Одночасно роботодавці подали інформацію про заплановане звільнення 29 тисяч осіб, що на чверть менше аналогічного показника минулого року.
Завідуюча відділом досліджень рівня життя Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Людмила Черенько підтвердила UBR.ua інформацію про зростання вакансій і на комерційних сайтах з пошуку роботи.

“Офіційні дані по безробіттю за січень будуть ще не скоро. Однак оцінювати безробіття за нашою статистикою не можна. Треба орієнтуватися на методологію МОП, а звідти цифри будуть не раніше літа. За статистикою сайтів вакансій відзначається зростання попиту на робочу силу. Можливо, це шлейф тенденції минулого року або все-таки підвищення мінімальної зарплати ніяк не позначилося на ринку праці — важко судити”, — каже Людмила Черенько.

Робота без зарплати

За даними Work.ua у минулому році компанії розмістили на 62% вакансій більше, ніж в позаминулому. При цьому 55,7% опитаних роботодавців заявили, що підвищення мінімалки ніяк не вплине на їх плани з найму персоналу. Майже 60% готові підвищувати зарплату і тільки 8% зізналися, що можуть провести скорочення.

За даними HeadHunter. кількість вакансій зросла на 46%, а 38% роботодавців підвищували зарплату своїм працівникам.

Але на такі сайти, як правило, потрапляють вакансії від великих підприємств, де заробітна плата і так вище нової мінімалки.
“В приватному секторі самі низькі зарплати, які ми спостерігаємо, пропонують менеджерам з продажу — 5 тис. грн/міс. Зрозуміло, є вакансії за 3200 грн, але їх заповнюють через центри зайнятості”, — повідомила HR-експерт сайту rabota.ua Тетяна Пашкіна.

За її словами, січень-лютий найнижчі по активності періоди для працевлаштування. Часто у цей час працівники очікують обіцяних надбавок платні. І тільки навесні починається активний пошук роботи і міграція персоналу в пошуках кращих умов оплати праці.

Директор з розвитку Work.ua Сергій Марченко не поділяє оптимізму голови уряду Володимира Гройсмана з приводу створення 28 тис. нових підприємств у січні 2017-го та скорочення кількості безробітних на 16%.

“Зменшення кількості людей, які одержують допомогу по безробіттю або зміна методики підрахунку офіційних безробітних не означає скорочення безробіття. Якби її можна було зменшувати кожен місяць на 16%, то вже через квартал вона була б менше, ніж у Німеччині”, — написав Сергій Марченко на своїй сторінці в Facebook.

Експерти вважають, що офіційне безробіття може навіть скоротитися, але є великі ризики зростання прихованого безробіття. У зв’язку з підвищенням мінімальної зарплати багато підприємств переводять співробітників на неповний робочий день, або ж перерозподіляють пропорції білої та сірої зарплат. При цьому на роботодавців збільшилася податкове навантаження — весь ЄСВ сплачується виходячи з офіційної зарплати.

“У держсекторі, приміром, щоб вирівняти оклади працівників різних кваліфікацій, застосовуються коефіцієнти. Скажімо, переводять її на 0,25 ставки і платять їй як раніше, не 3,2 тис. грн.”, — говорить директор центру “Соціальний моніторинг” Дмитро Дмитрук.
Як зазначає експерт Фонду суспільної безпеки Юрій Гаврилечко, десь компанії просто прибрали надбавки і доплати.

“Крім того, на 10 лютого було закрито 245 тисяч Фопів. Ніхто не аналізував, скільки з них працюють, сплять або сезонно працюючих. Вони теж можуть поповнити ряди безробітних”, — зауважив Юрій Гаврилечко. Українці не стануть багатшими

Перші півроку, за оцінкою Людмили Черенько, підвищення мінімалки надасть позитивний ефект на доходи найбільш низькооплачуваних категорій працівників. Наприклад, охоронців, водіїв, прибиральниць та інших. Потім все буде залежати від того, як швидко почнуть рости оклади у більш високооплачуваних категорій населення. І буде обганяти інфляція зростання зарплат.

Наприклад, за даними Ernst & Young, у першому півріччі 2016-го 74% компаній підняли зарплати в середньому на 13%, а решта планували індексувати їх на 10% протягом наступних шести місяців. Але це всього лише номінальне збільшення, яке ледь покривало рівень інфляції.

Номінальна середня зарплата, за офіційною статистикою уряду, підвищилася в 2016 році на 23,5% — до 5183 грн. Реальні зарплати збільшилися на 9%.

Тіньові доходи домогосподарств теж не так великі, як про них думають в уряді.
Дослідження центру “Соціальний моніторинг” показують, що в 2013 році отримували тіньові доходи 39% працюючих. У 2016 році ця цифра знизилася до 20%. Для двох третин цих домогосподарств тіньовий дохід був основним.

“Однак різниця між тими, у кого є тіньові доходи, і в кого немає, — всього 800 грн на одного члена сім’ї. Це тіньові доходи, які дозволяють виживати, не більше того”, — впевнений Дмитро Дмитрук.

За його словами, вітчизняні реалії не дають змінитися економічної стратегії кожного українця — більше працювати, щоб більше отримувати і легально платити податки.

“Держава не стимулює людину стає багатшими, а лише демонструє турботу про бідних, одночасно збільшуючи базу оподаткування”, — резюмував Дмитрук.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...