facebook

У 2023 році все не закінчиться: експерт пояснив, як проходитиме деокупація України

На сьогоднішній день карту бойових дій потрібно розглядати по семи локаціях.

Військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко вважає, що звільнення всіх окупованих територій України продовжиться і після 2023 року. За його словами, протягом декількох місяців цього року можуть бути звільнені ті землі, які росіяни захопили після 24 лютого 2022 року.

При цьому в Telegram Коваленко зазначив, що на звільнення окупованих територій впливає не тільки виснаження ворога, а й низка факторів, в залежності від локації.

“На сьогоднішній день я дуже часто чую про звільнення України до літа 2023, до кінця 2023 і ще деякі варіації. Але при цьому я ще жодного разу не чув, а на чому саме, виходячи з дозволеної до обговорення у відкритих джерелах інформації і даних, базуються такі припущення? Так, російські війська несуть суттєві втрати, вичерпують ресурси, виснажуються і демілітаризуються з кожним днем, але є низка факторів які суттєво впливають на сценарії звільнення тимчасово окупованих територій України, в залежності від локації”, – додав Коваленко.

За словами експерта, на сьогоднішній день в Україні є сім окупованих локацій, хоча більшість людей скажуть про п’ять.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Лівобережна Херсонщина, частина Запорізької області, Луганщина (окупована в 2022 році), Луганщина (окупована з 2014 року), Донеччина (окупована в 2022 році), Донеччина (окупована з 2014 року) і ТОТ Криму. Саме так слід розглядати карту бойових дій”, – пояснив він.

Експерт також приділив увагу темі контрнаступів українських військових. За його словами, підготовка до одного контрнаступу, як показав 2022 рік, триває від 3 до 5 місяців. Так, підготовка до звільнення Правобережної Херсонщини розпочалася у травні, а Харківщини – ще у червні.

“Так, зараз ресурс РОВ (російських окупаційних військ – ред.) виснажується, і ми можемо спрогнозувати, що середній період підготовки умов для контрнаступу може скласти 3 місяці. Давайте припустимо, що це саме так і розглянемо кожну локацію окремо з урахуванням сьогоднішніх умов. Найбільш комфортні умови для контрнаступу зараз на Луганщині (окупованій з 2022 року). Але відсутня низка факторів, які могли б значно стимулювати цей процес, наприклад, погодні умови”, – продовжив Коваленко.

Водночас на Запорізькій локації умови для контрнаступу ще формуються. Експерт прогнозує, що “остаточний процес їх дозрівання” очікується в першому кварталі 2023 року.

“Лівобережна Херсонщина залежить від Запорізької локації. А тому південний плацдарм в цілому може бути звільнений до літа 2023. Тобто, захоплені окупантами території України у 2022 році будуть повністю звільнені на рубежі весни-літа 2023. А потім вихід до кордонів територій окупованих з 2014 року”, – додав оглядач.

За словами Коваленка, там ЗСУ чекають більш серйозні перешкоди.

“Це лінії оборони, що формувалися з 2014. Це більш ефективна логістика, забезпечення та управління підрозділами РОВ. Це безліч аспектів, які повинні будуть бути враховані при контрнаступі в цих районах, незалежно від ступеня виснаження армії російських окупантів. Таким чином, середньостатистичні 3-4 місяці для формування умов для контрнаступу в цих локаціях навіть якщо і будуть доречні, то явно вийдуть за межі 2023 року”, – вважає він.

При цьому експерт висловив упевненість в тому, що всі захоплені росіянами території України в кінцевому підсумку будуть деокуповані.

Війна в Україні: прогнози на 2023 рік

Генерал США у відставці Бен Ходжес вважає, що Україна звільнить тимчасово окупований Росією з 2014-го року Крим до кінця серпня за умови, що західні партнери продовжать надавати їй допомогу і збережуть санкції проти країни-агресора.

Колишній генерал Бундесверу та НАТО Ганс-Лотар Домрезе припускає, що між лютим і травнем у війні Росії проти України настане певний застій, коли обидві сторони усвідомлять безглуздість подальших бойових дій. За його словами, вже на початку літа обидві сторони укладуть перемир’я про припинення вогню.

Водночас голова ГУР МО Кирило Буданов заявив, що 2023 рік принесе Україні радість і перемогу. При цьому на Росію чекатиме трансфер влади.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...