facebook

У Франції судять українця, який вкрав картину вартістю 1,5 млн євро

Перед судом у Франції постане громадянин України, якого звинувачують в крадіжці картини вартістю 1,5 млн євро. Про це пише The Guardian.

Робота Поля Сіньяка “Порт Ла-Рошелі” зникла з Музею образотворчих мистецтв у Нансі, на північному сході Франції, у 2018 році.

Співробітники музею виявили порожню раму на стіні після того, як троє людей зняли полотно за допомогою канцелярського ножа, згорнули його і вийшли з музею, сховавши під плащем, який був на одному з них.

Картина, розміром 46 см на 55 см, здавалося, зникла безслідно, аж поки через рік київська поліція не провела обшук у будинку підозрюваного, який, як стверджувалося, був пов’язаний із вбивством. Під час обшуку його будинку неназваний підозрюваний сказав, що в шафі знаходиться цінна картина, і порадив поводитися з нею обережно.

На допиті він, як повідомляється, вказав на свого земляка, 64-річного Вадима Гужву, який на той час перебував в австрійській в’язниці після того, як був засуджений за крадіжку картини Ренуара у Відні в листопаді 2018 року. Після звільнення у червні 2020 року він був екстрадований до Франції.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Гужва, колекціонер творів мистецтва, заперечує свою причетність до крадіжки й стверджує, що його підставили. Його адвокат Саміра Будіба заявила, що обвинуваченому “є що сказати” суду.

Його немає на плівці з камер спостереження. Все, що ви можете побачити – це три людини, яких неможливо ідентифікувати. Все, що показано на відео, – це момент викрадення картини, але це все. Його звинувачують у крадіжці картини у Франції, що дивно. Не заглиблюючись у російсько-український конфлікт, він каже, що це змова.

сказала Садіба.
Гужву також звинувачують в інших крадіжках, включаючи зникнення картини Ренуара з французького аукціонного дому в Паризькому регіоні у 2017 році, крадіжку двох творів мистецтва з аукціонного дому в Версалі та картини з Безьє на півдні Франції у 2018 році.

Що нас здивувало, так це те, наскільки нехитрою була крадіжка. Це було так просто.

Сказав Франсуа Перен, прокурор Нансі, коли два роки тому картину Сіньяка повернули до Нансі.
На них були головні убори, але вони діяли з відкритими обличчями, увійшли через головний вхід і вийшли через ті ж двері.

Картина “Порт Ла-Рошелі”, написана в 1915 році, є частиною серії, що складається з портів Ла-Рошелі, Марселя, Сен-Тропе і Роттердама.

Очікується, що судовий процес триватиме два дні.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...