facebook

“У Чехії тепер нові правила для біженців”: як українцям продовжити термін перебування в країні та оформити виплати

Новообраний президент Чехії Петро Павло підписав закон Lex Ukrajina IV, який передбачає низку змін щодо продовження термінів дії тимчасового захисту, виплат та соціального страхування для українських біженців. Юрист Маріанна Гавришко докладно розповіла, як ці нововведення позначаться на житті українців у Чехії.

Як інформує “biz.today.ua”, по-перше, закон продовжує дію тимчасового захисту українців до березня 2024 року. Візи автоматично продовжуватись не будуть. Для цього біженці мають відвідати особисто відділ МВС та отримати відповідні вклейки у паспорт. У тих, хто не пройде цієї процедури, віза буде анульована, і їм доведеться оформлювати її заново. Таким чином, тим біженцям, які перебувають у Чехії з лютого чи березня минулого року, потрібно встигнути продовжити візу до кінця березня 2023 року.

Також президент Чехії вніс зміни до грошових виплат українців. Тепер розмір допомоги біженцям буде відповідати прожитковому мінімуму, встановленому в Чеській Республіці. Сума виплат на одного дорослого становитиме 4860 крон замість 5000 крон, а на дитину – 3490 крон на місяць. Для пенсіонерів та осіб з інвалідністю грошова допомога збільшиться у 1,5 раза від прожиткового мінімуму та становитиме 7 290 крон на місяць, на дітей-інвалідів – 5 235 крон.

При виплаті грошової допомоги враховуватиметься також дохід біженця. На фінансову допомогу в Чехії зможуть претендувати ті біженці, доходи яких не перевищують суму фіксованої виплати. До того ж враховуватимуться і перекази коштів з-за кордону.

Доходом не вважатимуться лише виплати на дітей від ЮНІСЕФ. Крім того, раз на півроку влада перевірятиме, чи є у заявника причина не виходити на роботу, наприклад, догляд за маленькою дитиною, пенсія чи навчання. В іншому випадку українців стимулюватимуть виходити на роботу.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Також з лютого у Чехії діють нові правила для українців щодо отримання медичної допомоги. Термін, за який держава сплачуватиме внески до системи державного медичного страхування для біженців (VZP), буде скорочено до 150 днів.

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...