facebook

У 2023 році в Україні продовжать дорожчати продукти: чого чекати

Протягом минулого року ціни на продукти в Україні значно зросли через повномасштабну війну, а цього року ця тенденція продовжиться. Проте зараз головною причиною стануть проблеми з енергосистемою, пише Телеграф.

Ради Національного банку України Василь Фурман в ефірі телемарафону розповів, що зростання цін на продукти — це інфляція, і цього року вона зменшуватиметься. Ціні будуть зростати повільніше.

“З 26,6% минулого року до 18,7% цього року. Потім у 2024 році інфляція становитиме близько 10%. А в наступних роках буде ще менше. Тобто тренд на зменшення інфляції”, — сказав Фурман.

За його словами, на вартість харчових продуктів цього року впливатиме складна ситуація з енергосистемою України, яка часто зазнає обстрілів з боку російських загарбників. Через це багато підприємств змушені більше використовувати генератори, що відповідно обходиться в певні суми.

“Коли підприємства використовують генератори, то це впливає на кінцеву собівартість продукції й вона зростає. Це пов’язано з тим, що такий вид харчування є більш витратним”, — пояснив член Ради НБУ.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Василь Фурман також пояснив, що у 2022 році рівень споживчої інфляції становив 26,6%. Цей показник був значно меншим від того, що прогнозувало в першій половині гола Мінекономіки.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...