Categories: Економіка

В Україні навесні зміняться тарифи на комуналку

В Україні запровадили мораторій на підвищення цін на комунальні послуги до кінця воєнного стану, однак уряд може переглянути деякі тарифи вже після завершення опалювального сезону, пише Апостроф.

Про це повідомив голова Національної комісії, який здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) Костянтин Ущаповський.

Як тільки завершиться опалювальний сезон, тарифи на комунальні послуги можуть бути переглянуті, оскільки підвищення цін на комуналку уможливить збільшення зарплат енергетикам й іншим працівникам критичної інфраструктури, а також дасть змогу проводити аварійні відновлювальні роботи.

Уже в кінці 2022 року НКРЕКП планувала підвищити тариф на водопостачання та водовідведення, однак це рішення відклали на доопрацювання.

Тим часом можуть підвищити ціни й на природний газ, адже, за словами голови податкового комітету Данила Гетьманцева, нинішні ціни невиправдано низькі.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Водночас планується перегляд тарифу на вивіз сміття, наприклад, у багатьох містах України ціни на послуги вивозу сміття вже зросли (в Одесі цей тариф підвищили на 50%).

Як зауважив енеретичний експерт Юрій Корольчук, підвищення тарифів навесні неминуче, тому що чинні ціни знищують підприємства Центренерго, Теплокомуненерго, атомну генерацію. Усю різницю між ринковою ціною на комунальні послуги й тарифами для населення покриває держава.

“Зараз це питання стоїть дуже гостро, і навіть дивно, що його згадують ніби мимохідь і суцільними натяками. Як тільки в інформаційному полі хтось акуратно торкається теми підвищення тарифів, опоненти одразу нагадують про позицію Зеленського, який обіцяв, що на період воєнного стану тарифи будуть заморожені. Тим часом, наскільки я знаю, це питання порушується на всіх переговорах”, – сказав Корольчук у коментарі KP.UA.

Христина

Recent Posts

Останній дзвінок 2024 року: коли в Україні закінчиться навчання – названо дату

Коли в Україні буде останній дзвінок цього року В Україні триває повномасштабна війна у зв'язку…

6 години ago

Не лише ТЦК: чоловікам розповіли, хто може виписати їм повістку

Згідно з новим законом про мобілізацію, прийнятим в Україні, чоловіки віком від 18 до 60…

8 години ago

Справжній екшн на Закарпатті: роми прийшли до ТЦК зі зброєю відбивати односельця

Пізно ввечері надійшли повідомлення про неспокій у Виноградові, що розташований у Закарпатській області, біля місцевого…

10 години ago

На пенсії українцям грошей не дали: до чого готуватись

Подробиці До чого готуватися українським пенсіонерам Кабмін не зможе використати фінансову підтримку від США на…

13 години ago

Дoлaр звaлився щe бiльшe: бaнки тa oбмiнники сeрйoзнo змiнили курс вaлют

Чим це викликано Національний банк України (НБУ) другий день поспіль знижує офіційний курс долара щодо…

14 години ago

Українцям заборонять продавати свої машини: нові правила вже підготували

До чого готуватись? Українцям готують зміни правил оптової та роздрібної торгівлі вживаними автомобілями. Зокрема, пропонується…

16 години ago