facebook

Робимо вам нерви: жінку вигнали з одеського кафе через вимогу спілкуватися українською

Реакція Уповноваженого із захисту державної мови

У центрі Одеси українку вигнали із закладу через прохання до персоналу спілкуватися українською мовою.

Про це йдеться у відео, опублікованому в TikTok, а також у відповіді Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя у Facebook.

Людмила, яку вигнали з одеського закладу «Cafe de Fleur», є головою відділу захисту та опанування мови у громадській організації «Робимо вам нерви». За її словами, ГО займається перевіркою закладів на дотримання мовного закону.

До мене підійшов офіціант, який зі мною спілкувався російською мовою. Я зробила йому зауваження і запитала, чому він спілкується зі мною не державною мовою. Він сказав, що може перейти, якщо так треба. А тоді у розмову втрутився власник закладу, — розповіла Людмила.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Що було далі – можна переглянути на відео

Власник апелював до того, що це його приватна територія і він може спілкуватися так, як йому зручно і навіть попросити відвідувачку залишити заклад.

Варто зауважити, що меню у «Cafe de Fleur» також не мало українськомовної версії.

Своєю чергою власник закладу в Одесі, в якому виник скандал через прохання обслуговувати українською, у коментарі Суспільному зазначив, що дівчина, на його думку, є професіоналом у чорному піарі і ролик навмисно змонтувала так, щоб зробити його винним. Чоловік переконує, що зображене на відео — лише відсоток від реальної картини.

На інцидент відреагував мовний обмудсмент. У своєму дописі Тарас Кремінь нагадав:

Відповідно до статті 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» обслуговування споживачів здійснюється державною мовою. Зазначені норми закону стосуються усіх громадян України, а також суб’єктів господарювання усіх форм власності, які здійснюють обслуговування споживачів.

Уповноважений із захисту державної мови також повідомив, що на власника одеського закладу «Cafe de Flore», в якому вигнали клієнтку за прохання обслуговувати державною мовою, складено адміністративний протокол.

Як відомо, з 16 липня 2022 року запроваджена адміністративна відповідальність за порушення мовного Закону. Розмір штрафу становить від 3400 до 8500 грн., якщо порушення вчинено вперше. За повторне протягом року порушення накладатиметься штраф від 8500 до 11900 грн.

Також Кремінь нагадав алгоритм дій у випадку порушення мовного законодавства.

Відео у TikTok набрало сотні тисяч переглядів і тисячі коментарів. Ось деякі з них:

staracegla

початок кінця бізнесу. повне не усвідомлення та не прийняття подій у власній країні

lubovkuptcova

хай поїде в США, в Німеччину,відкриють там кафе і відмовлять американцю, німцю???!!!!!!!

У Австрії поки німецьку не вивчиш, тебе не візьмуть на працю! Треба змінювати вимоги!

Олена Миколаївна

ну це всеодно що я наприклад в Італії прийду в кафе а зі мною будуть розмовляти на китайській

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...