facebook

“Українців масово кличуть до суду через борги за комунальними платежами”: експерти пояснили, що відбувається

Українців масово викликають до судів через борги з комунальних платежів. Минулого року в країні відкрили близько 52 тисяч справ щодо стягнення заборгованості – це 26% від загальної кількості цивільних справ.

Як інформує “biz.today.ua”, за даними Опендатабот, боржники з комуналки – абсолютні лідери серед справ усіх судів. Майже 28 тисяч виробництв відкрили у зв’язку із кредитами, позиками та банківськими вкладами (14%). Ще 17 тисяч – зі стягнення аліментів (8,4%).

Депутат Верховної Ради України Ярослав Железняк повідомив, що з листопада до грудня 2022 року за українці заборгували за комуналку 2,2 млрд грн. Загальна сума становила 35,35 млрд грн. Максимальний борг у споживачів за гарячу воду та опалення – 24,4 млрд грн. На другому місці опинилося водопостачання – 7,4 млрд грн. Борг з управління багатоквартирними будинками становив 2,21 млрд грн, а за вивіз сміття – 1,28 млрд грн.

Експерт із комунальних послуг Олег Попенко зазначав, що комунальники користуються тим, що багато українців залишили країну і не передають показники лічильників. Це одна із причин збільшення кількості судових справ.

Голова Національної комісії, яка проводить державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг Костянтин Ущаповський, анонсував підвищення комунальних тарифів. Він обґрунтував непопулярний захід необхідністю підвищення зарплат працівникам критичної інфраструктури та оплатою аварійних відновлювальних робіт.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...