facebook

Люди посліпли, а медики відмовчуються, покриваючи жахливий скандальний інцидент з осліпленням пацієнтів в лікарні

На Тернопільщині після ін’єкції люди втратили зір. Минув місяць, а в жодного з 22 пацієнтів Чортківської міської лікарні зір повністю так і не відновився. Люди кажуть, що вкололи їм в очі – не знають, документів і чеків ніхто не отримав.

Ситуацію розслідує поліція, спеціальну комісію створили і в обласному департаменті охорони здоров’я. Кореспонденти Суспільного з’ясовували, яким препаратом робили ін’єкцію і чи могла до медиків потрапити підробка.

Відколи 47-річному Оресту Зрайчику зробили ін’єкції в очі минуло понад місяць. Чоловік каже, в перші дні після процедури нічого не бачив, зараз розрізняє силуети й кольори.

“Якщо добре придивлюся, то відрізняю кольори, предмет можу побачити, якщо добре придивляюся. Але треба дуже добре придивлятися”.

В Ореста Зрайчика – цукровий діабет. Через хворобу в чоловіка погіршився зір, тому звернулися до офтальмолога. Лікувався в Чортківській міській лікарні. Там минулого року Оресту зробили дві ін’єкції в очі, розповіла його дружина Галина. За її словами, після цих процедур побічних ефектів не було.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Під час цих ін’єкцій я тільки зі слів лікарки знала, як називався препарат і яка його дія, з якою метою його призначають. Це було сказано, що треба зняти набряк сітківки, який виник внаслідок багаторічного стажу цукрового діабету. Результат був чудовий, було покращення, лікарка мені показувала результати ОКТ сітківки, порівнювала, щоб я бачила, що прогрес відбувається”.

Чоловік каже, що 16 лютого цього року йому зробили третю ін’єкцію. Тоді стан здоров’я різко погіршився.

“Десь в годині 9 зранку вкололи укол. Я приїхав додому, ніби нічого такого не відчував, десь біля першої години почало одне око пекти. Дружина зателефонувала до лікарки й вона сказала дати знеболювальне. Дружина дала знеболювальне і я заснув. Біля години 5-6 я прокинувся, два ока різали, відчуття було ніби після зварювання, як хтось піску засипав в очі. І тоді передзвонила лікарка, ми десь в годині 9 вечора поїхали в лікарню”.

“Як називається процедура лікарка казала, але я не запам’ятала. Вона говорила, що препарат називається “Авастин”, це зі слів, я не бачила, не купляла сама. Я просто їй платила гроші – 2 тисячі гривень за одну ін’єкцію в одне око. Потім нас вели в операційну. Документів не підписували ніяких жодного разу. Чеків не маю”, – говорить дружина Галина Зрайчик.

До часткової втрати зору Орест Зрайчик працював водієм на фермерському господарстві. На комбайні їздив 20 років. Чоловік каже, зараз працювати не може, водити власну автівку теж.

Того ж дня робили ін’єкцію й 80-річному Михайлу Мамчуру. Це було четверте введення препарату. Про це розповів син Михайла – Олег Мамчур. За його словами, зараз батько нічого не бачить.

“Коли сонячний день і багато світла, то в батька є якісь кольори, щось ближче є. Далеко нема – це чорне, або біле, або щось сіріше, контрасту немає, ні силуетів, нічого. А коли хмарно, чи в приміщенні – практично не бачить нічого”.

Олег Мамчур з батьком Михайлом. Фото: Суспільне Тернопіль

“Коли я лягаю, то в мене все синє перед очима, або чорне. Коли сиджу, то трошки краще, як ляжу – все запливає”, – каже пацієнт Чортківської міської лікарні Михайло Мамчур.

Олег Мамчур повідомив, що документів з назвою препарату батькові не давали. Також лікарі не розповідали про склад ліків.

“Написана заява, ще коли ми були в Тернополі, то звернулися до поліції. Спілкувалися з слідчими, були забори крові й інші процедури, наразі до нас не доводять ту інформацію, а спілкуємося тільки з хворими, хто що знає. Йде досудове слідство і я маю надію, що нам повідомлять результати, є певні терміни, тому надіємося, що винних знайдуть”, – говорить син Олег Мамчур.

Йосип Вербіцький – ще один пацієнт Чортківської міської лікарні, в якого після ін’єкції погіршився зір. У чоловіка хронічний увеїт – це запалення судинної оболонки ока.

“Це така хвороба, що вона не виліковується, а тільки підліковується. Упродовж року я сюди два-три рази приходжу і мені колють під очі, капають в очі. А тут сказали, що треба прийняти укол в око. Ну лікарці видніше, знає, що робить”.

Чоловік розповів, що усіх пацієнтів, яким 16 лютого зробили ін’єкції, госпіталізували ввечері того ж дня. На наступний день людей перевезли до Тернопільської обласної лікарні.

“Там нам зробили операції всім. Загноїлося скловидне тіло і перетворилося в гній, те все видаляли. Мені закачали силікон”.

До обласної лікарні пацієнтів доставили з гострим ендофтальмітом – це гнійне запалення внутрішніх оболонок ока. Людей прооперували. Про це розповів Суспільному директор медзакладу Василь Бліхар.

“Ми забрали ту запальну тканину з ока. Це внутрішньо очна операція, дуже складна операція, хірурги оперували всю ніч, 27 операцій було зроблено 22 пацієнтам”.

Який саме препарат ввели пацієнтам у Чорткові, Василь Бліхар не сказав.

В Чортківській міській лікарні директор медзакладу Ростислав Шульський коментувати ситуацію на камеру поки триває слідство відмовився. Також кореспонденти намагалися зайти в офтальмологічний відділ. Зараз тут кодовий замок на дверях і напис “карантин”.

Офтальмологічний відділ. Фото: Суспільне Тернопіль

На робочому місці кореспонденти застали лише одну з лікарів, які робили ін’єкції, спілкуватися на камеру вона не захотіла.

Щоб дізнатися, який саме препарат вкололи людям і чи сертифікований він в Україні, кореспонденти телефонували в Держлікслужбу. Отримали офіційну відповідь, у якій вказано, що фармакологічний нагляд за препаратами здійснює Держпідприємство “Державний експертний центр” Міністерства охорони здоров’я. Держлікслужба не отримувала від цього центру інформації щодо побічних реакцій після застосування медпрепаратів у Чортківській лікарні. Проте, як йдеться у відповіді на наш запит, до Держлікслужби надійшов лист від Нацполіції області та обласної служби лікарських засобів, у яких вказано, що в Чортківській лікарні застосували незареєстрований лікарський засіб “Алтузан” від фірми “Roche”. Держлікслужба звернулася до представників цієї фірми в Україні – товариства “Рош Україна” і повідомила, що на препараті даної серії є ознаки підробки. Тому розпорядженням від 2 березня Держлікслужба заборонила реалізацією цього препарату.

Також кореспонденти Суспільного надіслали інформаційний запит до Міністерства охорони здоров’я та Чортківської міської лікарні.

В обласному департаменті охорони здоров’я створили спеціальну комісію. Про це повідомила директорка департаменту Ольга Ярмоленко. За її словами, комісія розпочне роботу, коли отримають результати розслідування Держлікслужби.

Про випадок з масовим погіршенням зору в людей стало відомо після повідомлення на офіційному сайті Нацполіції області 22 лютого. За словами речника Сергія Крети, слідчі встановлюють причини. Розслідують цю справу за статтею 140 Кримінального Кодексу України – неналежне виконання професійних обов’язків медиками чи фармацевтами.

Адвокат Михайло Самуляк каже, максимальне покарання за цією статтею – позбавлення волі до 2 років.

“Кримінальний Кодекс відносить 140 статтю ККУ до нетяжких злочинів. Через вимоги статті 49 ККУ, якщо пройде три роки з моменту вчинення правопорушення і особа звернеться з відповідним клопотанням до суду, то кримінальне провадження закриється на підставі закінчення строків давності притягнення до кримінальної відповідальності. Це не реабілітуюча стаття, але разом з тим обвинувачений не понесе жодної кримінальної відповідальності. Зі свого досвіду я можу сказати, що це непрості справи як для потерпілого, так і для обвинувачених, тому що попри українську судову систему, в цих справах доволі складно довести вину лікарів, чи фармацевтів, хоч і в принципі існує достатньо обвинувальних вироків стосовно лікарів і фармацевтів. Однак треба сказати, що більшість цих справ закінчується у зв’язку з закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності. Цих три роки недостатньо, щоб провести ефективне розслідування поліції, щоб суд виніс вирок, який набрав законної сили. А щоб він набрав законної сили, він повинен пройти як мінімум дві інстанції – суд першої інстанції і апеляцію. В сучасних реаліях, коли суддів не вистачає і в них надзвичайно високе навантаження – це просто нереальні строки розгляду справи”.

Михайло Самуляк каже, пацієнти можуть подавати цивільні позови, щоб отримати компенсацію.

“В залежності від наслідків сума відшкодування може бути, на мою думку, починаючи від 50 тисяч гривень і закінчуючи мільйоном, 700 тисяч, 500 тисяч. Все залежить від конкретних обставин справи і конкретних доказів, якої матеріальної, моральної шкоди зазнала та чи інша особа”.

Офтальмологиння Інна Процюк працює у польській клініці, а також викладає на кафедрі офтальмології у Варшавському медичному університеті. Вона розповіла, медпрепарат “Алтузан”, який застосували в Чортківській лікарні, не сертифікований у Європі.

“Алтузан” не пройшов сертифікації в Штатах і Європі. Не тільки сертифікації в офтальмології, а й взагалі сертифікації. Наскільки я знаю, в Європі купити його не можна. Я не стикнулася з використанням “Алтузану” в клінічній практиці. На “PubMed” – це велике джерело медичної інформації, де зібрані наукові статті, знайшла дві згадки про “Алтузан”. У порівнянні з “Авастином” в офтальмології – близько 500 публікацій, “Алтузан” – 2″, – розповіла офтальмологиня.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...