facebook

Хто не може бути примусово мобілізованим, хто має право на відстрочення: повний перелік

Від початку мобілізації після повномасштабного вторгнення Росії, оголошення воєнного стану в Україні ухвалюються нові правила та закони щодо призову на військову службу. Розповідаємо, хто сьогодні не підлягає мобілізації та з яких причин.



На сьогодні примусово не можуть бути мобілізованими:

чоловіки старше 60 років,
громадяни, непридатні до військової служби,
громадяни, які мають право на відстрочення від мобілізації.

Причини, через які, згідно з законом, може надаватися відстрочення від мобілізації:

сімейні обставини,
стан здоров’я,
здобуття освіти або подовження професійної діяльності,
звільнення від мобілізації за видом діяльності,
заброньовані підприємствами.

Через сімейні обставини надається відстрочення таким категоріям громадян:
Особам, на утриманні яких перебувають троє та більше дітей до 18 років. Такі особи можуть бути призвані на службу лише за їхньою згодою і лише за місцем проживання.
Особам, які самостійно виховують дитину/дітей до 18 років, також призиваються лише за їхньою згодою і лише за місцем проживання.

Особам, які виховують дитину з інвалідністю підгрупи А віком до 18 років.
Особам, на утриманні яких перебуває дитина з інвалідністю (з видами порушень функцій організму III-IV ступеня вираження).

Особам, які виховують повнолітню (18-23 роки) дитину з інвалідністю I або II групи.

Чоловікам та жінкам, які є опікунами, усиновлювачами, прийомними батьками, піклувальниками, батьками-вихователями та утримують дітей-сиріт і дітей, які були позбавлені батьківського піклування (віком до 18 років).
Вагітним військовослужбовицям.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Чоловікам там жінкам, які займаються постійним доглядом за особами, що потребують піклування (якщо немає інших громадян, які можуть взяти на себе цей догляд).

Особі з подружжя, якщо обоє проходять військову службу та мають неповнолітню дитину (дітей), тому з них, хто потребує відпустки для догляду за дитиною.

Жінкам, чоловікам, чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки й оборони, відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки й оборони, відсічі та стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану. До близьких родичів належать чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра.

Звільнені за станом здоров’я

За станом здоров’я призову не підлягають громадяни, які мають інвалідність або тимчасово непридатні через стан здоров’я. Особи з інвалідністю можуть бути призвані за власним бажанням.

Серед здобувачів освіти та викладачів, які мають право на відстрочення від мобілізації:
Учні та студенти закладів професійної (професійно-технічної) освіти, вищих навчальних закладів, здобувачі фахової передвищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти (лише ті, хто навчається на денній або дуальній формі).

Наукові, науково-педагогічні та педагогічні працівники, якщо вони працюють у наукових установах та організаціях, закладах вищої, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки незалежно від наявності в них вченого звання або наукового ступеня.
Не підлягають призову чоловіки, які мають відстрочення за видом діяльності:
народні депутати України та депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, працівники певних органів — військового управління, військових частин, установ, підприємств і організацій, ЗСУ, Міністерства оборони, Служби безпеки України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, Нацгвардії, Служби зовнішньої розвідки, Нацполіції, Держприкордонслужби, Нацгвардії, Національного антикорупційного бюро, податкової поліції, Управління державної охорони України, Державного бюро розслідувань, Державної виконавчої служби України, деякі категорії чиновників.

Заброньовані за установами, підприємствами та організаціями

Працівники певних органів, підприємств, організацій, установ можуть продовжувати виконувати свої посадові обов’язки в разі включення їх до списків, які відстрочують призов на військову службу під час мобілізації. Відстрочення надається протягом 6 місяців.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...