facebook

Рівень зарплатні педагога має залежати від рівня кваліфікації — Лісовий

Рівень оплати праці педагога, яку Лісовий вважає прийнятною, виплачувати зараз неможливо через повномасштабну війну, яка ведеться через російську агресію щодо України.

Після початку повномасштабної російсько-української війни виплати надбавок до заробітної плати українським освітянам припинили через введення воєнного стану. А станом на сьогодні дефіцит державної субвенції на зарплату вчителям становить понад вісім мільярдів гривень.

Про це повідомив міністр освіти і науки України Оксен Лісовий в інтерв’ю ГС «Освіторія».

Учитель — це без пафосу творець нації. Погоджуєтеся? І якщо це так, то скільки він повинен отримувати? Можливо, як військовий? Але військові також мають різну зарплату: «на нулі» це 100 тисяч, а в тилу — 20. Тому щонайперше маємо дати відповідь на запитання: які критерії будемо враховувати, які визначають заробітну плату вчителя? Рівень заробітної плати має залежати від рівня кваліфікації та низки інших чинників, — зазначив він.

Лісовий запевнив, що МОН має бажання і мету побудувати принципово нові моделі оплати праці для вчителів. Але разом із тим перед Міносвіти постають реальні можливості та застороги.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Профільний міністр визнає та розуміє, що наші вчителі емоційно виснажені та працюють понаднормово.

Тому моя ключова порада — тверезо оцінювати свої можливості та можливості дітей. Не намагатися зробити неможливе. Берегти емоційний ресурс. На учителях, без перебільшення, тримається система. І ми маємо докласти максимум зусиль, щоб вони відчували свою важливість. А освітні втрати ми неодмінно надолужимо. Пам’ятаймо, що маленькі щоденні кроки працюють значно краще, аніж марафон без належної підготовки, — наголосив Лісовий.

Нагадаємо, МОН не допускає скорочення ключових дисциплін, таких, як історія України, українська мова, хімія, фізика, математика, біологія. Тобто всі ключові дисципліни, які є в школі, залишаться. Міносвіти хоче оптимізувати програми, наповнити їх корисними знаннями та концентрованіше подавати певні дисципліни.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...