facebook

Є лише один спосіб повернути доплати військовим, і він не всім сподобається – Мінфін

11 квітня 2023 року до парламенту внесли постанову, яка блокує повернення доплат військовослужбовцям.

Доплати українським військовим у розмірі 30 тисяч гривень вдасться повернути тільки в разі підвищення податків.

Про це в інтерв’ю Forbes заявив міністр фінансів України Сергій Марченко, зазначивши при цьому, що іншого способу повернути виплати на даний момент не існує.

“Питання 30 000 грн – це не підтримка армії. Тому що систему мотивації має визначати військове керівництво. Коли йде популізм таких масштабів, які важко стримати, я не буду підбирати слова, кажучи, що, можливо, ми подумаємо й порахуємо. Неможливо це порахувати і неможливо це профінансувати. Це можливо зробити тільки в ніші зміни до закону про бюджет. Ціна питання на рік – 170 млрд грн”, – заявив міністр.

“Можна передбачити збільшення податків, в тому числі ПДВ на 4%, військовий збір – втричі. Тоді це можна профінансувати, інших варіантів не існує”, – сказав Марченко, зазначивши при цьому, що зарплати військових, на відміну від бюджетного сектора, не фінансуються за рахунок міжнародної допомоги.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Тому, збільшуючи витрати на армію, треба розуміти наслідки таких кроків. Ніхто про це чомусь не думає, коли голосує”, – підсумував глава Мінфіну.

30 тисяч гривень для військових
Виплати в 100 тис. грн на місяць збережені захисникам, які воюють безпосередньо на передньому краї, а 30 тис. грн виплачується військовим, які виконують завдання в районах бойових дій, але не беруть безпосередньої участі в боях з противником пропорційно часу виконання, а також тим, хто перебуває на бойовому чергуванні і бере участь у відбитті повітряних нападів противника, незалежно від району виконання завдання.

У той же час, якщо військовослужбовці знаходяться поза зоною бойових дій, в тилу, то додаткові бойові виплати їм не нараховуються.

10 квітня Верховна Рада проголосувала за те, щоб повернути військовим доплати в розмірі 30 тисяч гривень. Йдеться про законопроект №8312.

Надбавку захисникам планують таким чином повернути за рахунок скорочення зарплат держслужбовцям і співробітникам державних підприємств.

11 квітня 2023 року до Верховної Ради внесли постанову, яка блокує повернення доплат у 30 тисяч гривень військовослужбовцям, поліцейським і посадовим особам служби цивільного захисту.

12 квітня 2023 року голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев заявив про те, що поправка, проголосована у Верховній Раді щодо повернення надбавок військовим, не гарантує проведення виплат.

2 травня 2023 року силовики попросили Верховну Раду України до кінця травня розробити законопроект з оплати праці військових. Раду просять відкласти проект про повернення 30 тисяч військовим.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...