facebook

Пенсія за втрату годувальника: голова Пенсійного фонду назвав суму і вік, до якого вона виплачується

Євген Капінус констатує, що нині багато родин звертаються за призначенням пенсії на дітей у зв’язку з втратою годувальника за загиблих на фронті захисників.

Ми живемо під час війни. На жаль, багато людей гине на фронті, і сім’ї залишаються без годувальника.

Голова правління Пенсійного фонду України Євген Капінус в інтерв’ю ТСН.ua назвав суму та пояснив, до скількох років виплачується пенсія за втрату годувальника.

“Так, сумно констатувати, що сьогодні багато родин звертаються за призначенням пенсії на дітей у зв’язку з втратою годувальника за загиблих на фронті захисників. Умови призначення, порядок обчислення та розміри пенсій у зв’язку з втратою годувальника за загиблих військовослужбовців визначено законом України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”. Право на отримання такої пенсії мають непрацездатні члени сім’ї загиблого, які були на його утриманні. Зокрема, це дружина (чоловік), батько, мати, діти”, – зазначив він.

За словами Капінуса, дітям пенсія за загиблого батька призначається та виплачується по місяць досягнення віку 18 років, а якщо дитина навчається на денній формі навчання – до завершення навчання, але не довше ніж до 23 років. Матері (батьку), дружині (чоловіку) загиблого, які досягли пенсійного віку, – довічно, а тим, які є особами з інвалідністю, – на весь строк встановлення інвалідності.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Розмір такої пенсії визначається залежно від розміру грошового забезпечення загиблого годувальника, а також кількості утриманців, яким призначено пенсію.

“Розмір пенсії матері (батьку), дружині (чоловіку), дитині визначається як 70% грошового забезпечення годувальника. Якщо право на пенсію мають двоє і більше дітей, її розмір – 50% грошового забезпечення загиблого годувальника на кожну дитину”, – пояснив він.

Крім того, постановою уряду від 3 серпня 2020 року № 674 передбачено встановлення державної адресної допомоги членам сімей загиблих військових, смерть яких пов’язана з виконанням обов’язків із захисту держави, у яких розміри пенсій в разі втрати годувальника не досягають визначеного рівня.

“Так, кожному з непрацездатних батьків, дружині (чоловікові) загиблого військового, незалежно від наявності інших членів сім’ї, надається адресна допомога у сумі, що не вистачає до 7 800 грн. Якщо пенсія в разі втрати годувальника призначена на двох і більше дітей, адресна допомога встановлюється в сумі, що не вистачає до 6100 грн, на кожну дитину загиблого військового”, – підсумував Євген Капінус.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...