facebook

“З’явилися проблеми з реєстрами, українцям треба терміново перевірити документи на землю”: що відбувається і кого чекають труднощі

Українцям слід терміново перевірити свої документи на землю. Це стосується як власників земельних ділянок, так і орендарів та власників паїв. Це пов’язано з тим, що деякі операції із землею виявилися не внесеними до державного реєстру.

Як інформує “biz.today.ua”, про це розповів старший менеджер податково-юридичного департаменту “Делойт” в Україні Антон Бичков у коментарі до одного з українських ЗМІ.

Не всі операції, які було укладено із землею останнім часом, внесено до реєстрів. Втім, шукати в цьому злочинної складової не варто. Справа в тому, що у лютому 2022 року, з початком війни, в Україні були закриті державні реєстри. Земельні операції не здійснювалися, і дані до них не вносилися.

Нормальна робота реєстрів почала відновлюватись лише з травня 2022 року, та й то не все одразу. Спочатку стало можливим здійснювати тимчасову реєстрацію операцій із землею без запису цих операцій у громадські реєстри. Саме тоді й могла виникнути плутанина.

Зокрема, це стосується як оренди землі, так і угод із купівлі-продажу земельних ділянок та паїв. При цьому слід враховувати, що у жовтні минулого року було прийнято закон, згідно з яким усі договори оренди чи суборенди землі, термін дії яких минув під час війни, вважають автоматично продовженими.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Право на реєстрацію та здійснення угод із землею мають лише нотаріуси, які входять до списку Мін’юсту. При цьому перелік таких уповноважених осіб регулярно оновлюється.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...