facebook

В Україні хочуть змінити терміни та правила надання декретної відпустки: що чекає на жінок

Українкам готують зміни у термінах та правилах надання декретної відпустки.

Як передає “Хвиля”, це передбачено у законопроекті № 9271, зареєстрованому у Верховній Раді, пише biz.today.

Так, жінки зможуть встановлювати його терміни на власний розсуд.

На даний момент жінки мають право на 126 календарних днів декретної відпустки – 70 днів із цього відрізку надається їм до пологів та 56 днів – після пологів. До того ж, у разі, якщо жінка народжує двійню чи більше дітей або якщо під час пологів у неї виникли ускладнення, декретну відпустку збільшують до 140 днів.

При цьому жінки, які належать до 1-3 категорій постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, мають право на 90 днів відпустки до пологів.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Зокрема, законопроект пропонує надати право жінкам самим планувати свою декретну відпустку. А саме той період, який дається ним законом до пологів, вони можуть переносити на період після пологів частково або повністю. Тобто ті 70 або 90 днів (або частина з них), які жінка може відпочивати та набиратися сил перед пологами, вона може перенести на післяпологовий період. Таким чином, вона матиме більше часу на декретну відпустку після народження дитини.

Щодо відпустки для догляду за дитиною, то жінка може взяти її після завершення декретної відпустки до досягнення дитиною трирічного віку.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...