facebook

“Вона ще не знає”: батько дівчинки, яку мама прикрила собою від ракети, не наважується розповісти дитині про втрату

Свідки трагічний подій під час нічної атаки столиці розповідають, що люди опинились перед зачиненим укриттям, коли на них посипались уламки ракети.

Вночі росіяни вдарили по українській столиці швидкісними ракетами оперативно-тактичного комплексу “Іскандер”. Усі 10 ракет вдалося збити силам протиповітряної оборони. Утім, внаслідок падіння їхніх уламків у Деснянському районі загинули троє людей – дитина і дві жінки. Вони прийшли до укриття у поліклініці, але воно було зачинене, кажуть очевидці, йдеться в ТСН.

“Приходимо, там уже поранені, жіночка я до неї говорила, бо дитина біля неї плакала, торкаюсь до неї, а вона уже охолонула, у іншої жінки була сильно поранена нога. Дитину хлопці пізніше з ліхтариками знайшли під стінкою”, – розповідають очевидці.

Вони додають, люди, які загинули від падіння уламків ракети, саме прямували до укриття, розташованого у приміщенні однієї з поліклінік Деснянського району, але двері були зачинені. “Щоб ви розуміли, жінки дуже панічно стукали, коли вибухало над ними, але ніхто їм не відкрив”, – розповідають Ярослав.

Він цієї ночі втратив дружину. 33-річна Наталя разом з дитиною бігла, аби сховатися. На подвір’ї поліклініки жінка закрила собою дев’ятирічну доньку. “Вона ще не знає, я їй сказав, що все добре і відвів до бабусі. Дуже важко, чесно…”, – каже про втрату зі сльозами чоловік.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Під час удару чоловік був з іншого боку поліклініки, намагався знайти охоронця, аби відчинив укриття і родина могла сховатися. Та коли зрештою його знайшов той спав. “Перегар був, я поставив питання, а він не зміг відповісти”, – пригадують люди.

Подругу загиблої Наталі врятували лічені хвилини. “Три хвилини різниці. Ми виходимо, каже, і тут вибух. Подружку убили, а у іншої подруги дитину вбили”, – розповідає вона.

Загиблій дівчинці було 11, ще одній загиблій жінці – як і Наталі, було 33-ри. Унаслідок нічної атаки ще 19 людей отримали поранення, 7 з них – у лікарні, їхній стан стабільний.

Мешканці прилеглих будинків розповідають, що під час нічних тривог це укриття було закрите не вперше. Кажуть, зверталися і до місцевої влади, і до керівництва поліклініки. “Ми стоїмо по 10 -15 хвилин, стукаємо. Нас ніхто не впустив, поки ж п’яного розбудити маєм. Ми всі ходили скаржилися, писали скарги, дзвонили у служби все і всі казали, що все гаразд”, – твердять люди.

Утім, і голова адміністрації Деснянського району, і голова міської військової адміністрації запевняють – на це укриття скарг не надходило. Також не підтверджують і не спростовують того, чи був відкритим вхід до поліклініки під час тривоги. “Я не знаю, був закритий чи ні, якщо був закритий – це одна справа, якщо був відкритий, то люди просто не встигли добігти. Для з’ясування цього слідчі дії проводяться”, – запевняє голова військової адміністрації Києва Сергій Попко.

“Триває слідство, і на зараз встановити, чи були двері закриті, чи ні неможливо, бо їх вирвало вибухом”, – додає київський міський голова Віталій Кличко.

Унаслідок нічної атаки, у цьому ж районі постраждали дві школи, садочок, дільничий пункт поліції та будинки поряд.

Уламки російських “Іскандерів” наробили лиха і у Дніпровському районі – там утворилася велика вирва. Винесло вікна у одному будинку та аптеці поряд, декілька шматків смертоносного заліза упали на проїжджу частину, згоріли кілька автівок.

Прокуратура уже розслідує загибель людей та розпочала кримінальне провадження за фактом неналежного виконання службових обов’язків. “У приміщенні лікарні та РДА проводяться слідчі дії, слідчими та прокурорами витребовуються документи щодо облаштування зазначеного укриття, вилучаються документи, хто відповідальний був. Санкція передбачає до 5 років позбавлення волі”, – каже керівник Деснянської окружної прокуратури Києва Антон Єфімов.

Тривають слідчі дії і щодо 70-річного охоронця поліклініки. Надвечір розпочали обшуки і у Київській міській державній адміністрації. На місце загибелі трьох людей люди несуть квіти.

“Я дуже хочу, щоб всі знали, що там було закрито і через це загинули люди, вони стукали, просились по суті. Вони могли зараз ходить по вулиці і їсти морозиво, так само як інші люди”, – кажуть мешканці.

Укриття у столиці тепер цілодобово будуть відкритими. Рішення, твердить директор департаменту муніципальної безпеки КМДА, ухвалили через трагедію в Деснянському районі та регулярні обстріли росіян. Кажуть, лише за сьогодні отримали 22 скарги щодо зачинених укриттів. Перевіряльники вже побували на місцях і нині у сховища вже можна потрапити.

Водночас, у Департаменті підтвердили, що правоохоронці проводять обшуки і у них. Вилучають документи щодо перевірок столичних укриттів. У КМВА обіцяють сприяти силовикам. Утім, визнає Роман Ткачук, навіть успішна перевірка не завжди дає результат.

Балансоутримувачі укриттів – управляюча компанія, ОСББ, підприємства чи приватні особи – нерідко зловживають під час інспекцій. Під час перевірок, мовляв, укриття відкривають, а от уночі, чи під час тривог система регулярно дає збій. Провину за такі порушення мають нести саме балансоутримувачі. Людям же радять скаржитися до поліції та викликати рятувальників, які примусово відкрили приміщення. “Сьогодні вже ухвалено рішення, щоб вони були відчинені постійно. До цього були розмови, що ми не можемо їх тримати відчиненими, бо там були зроблені ремонтні роботи, безхатченки будуть організовувати собі там притулок, в цих сховищах. Але ж ми не ми зараз не маємо іншого виходу, як тримати їх відкритими, бо ми почали отримувати удари балістичними ракетами”, – каже Роман Ткачук.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...