facebook

“Дуже боляче”: у Чернігові випускники станцювали вальс на подвір’ї розбомбленої Росією школи

У Чернігові випускники станцювали вальс на подвір’ї своєї школи, яку зруйнували росіяни. У березні 2022 року окупанти скинули на неї бомби.

Учні продовжили здобувати освіту в іншій школі. Однак випускний вальс прийшли станцювати до рідної.

У Чернігові випускники станцювали вальс на подвір’ї розбомбленої школи
Випускниця дев’ятого класу Анна Варсегова пригадує: була у приміщенні, коли стався авіаналіт на місто і конкретно їхню школу. Дівчина з рідними сховалися у підвалі. Коли опісля вийшла подивитися на школу, зрозуміла, що приміщення зруйноване.

Це дуже боляче – кожен раз на школу дивитися, що вона зруйнована, ми тут не можемо більше сидіти на уроках, ми тут не можемо провести останній дзвоник,
– каже дівчина.

Класна керівниця Тетяна Мешкун танцювала разом зі своїми учнями. Каже: ця школа була не просто роботою, це було її натхнення.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Ми відчуваємо інтуїтивно, що це наша школа, і, хоч її уже фактично немає, це наша школа,
– каже педагогиня.

Вона також зазначила, що під час підготовки до випускного разом з учнями вирішили прийти до своєї школи, у якій вже, мабуть, жодного дзвоника не продзвенить. Вчителька також розповідає, що загинув тоді й один учень з її класу – Гліб Желдак. Однак однокласники та педагогиня завжди його пам’ятають.

Учні розповідають, що вальс вони готували близько пів року.

Ми танцюємо на руїнах і випускаємось вже із зовсім іншої школи,
– каже випускниця Дар’я Ніколаєнко.

Чи будуть випускні вечори в Україні у 2023 році

МОН рекомендувало воєнним адміністраціям та школам зважати на безпекову ситуацію та організовувати урочистості відповідно до вимог воєнного стану.
Чи відбудеться випускний у конкретній школі, вирішуватимуть дирекція та вчителі.
У МОН при цьому наголосили, що великі святкування у воєнний час є недоречними, але і дитинство у дітей забирати не треба.
До слова, в Україні зараз функціонує понад 12 тисяч шкіл – і в кожній ситуація може бути інша. Тому міністерство рекомендує вирішувати питання проведення випускних на місцях.
Швидше за все на тих територіях, де навчання тривало онлайн, випускних не буде, аби не наражати дітей, батьків і вчителів на небезпеку.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...