facebook

Чому НАЗЯВО призупинило перевірку дисертації Лісового: експерт назвав можливі причини

Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти найближчим часом мало оприлюднити результати перевірки на плагіат дисертації міністра освіти і науки України Оксена Лісового. Однак у НАЗЯВО повідомили, що призупинили перевірку.

Експерт Українського інституту майбутнього Микола Скиба у коментарі 24 Каналу назвав можливі причини такого рішення Агентства. Зауважимо, що недавно Лісовий відмовився від свого наукового ступеня.

Чому НАЗЯВО призупинило перевірку дисертації Лісового

Зауважимо, що НАЗЯВО у відповідь на запит журналістів повідомило про призупинення перевірки на плагіат дисертації очільника МОН Оксена Лісового. В установі посилаються на враховані зміни у законодавстві. І додають, що з метою формування позиції правозастосування норм постанови КМУ від 17.11.2021 №1197 (Про “Деякі питання присудження (позбавлення) наукових ступенів”, – 24 Канал) Агентство надіслало відповідні звернення до експертних установ.

Микола Скиба підтверджує: Агентство може надіслати роботу на перевірку в установу, яка має певне програмне забезпечення для виявлення плагіату.

При цьому експерт припустив, що таке рішення могло бути спричинене вказівкою з певних органів влади, адже дисертації із “запозиченнями” можуть бути у багатьох чиновників. Тож це могли зробити для того, аби не створювати прецеденту для інших посадовців, висловив припущення Скиба.

Але я б це рішення більше пов’язував із відмовою Лісового від свого наукового ступеня та із запуском механізму добровільного відмовлення від наукового ступеня. Адже якщо зникає предмет розгляду, для чого з’ясовувати, чи є в роботі плагіат,
– зазначив Скиба.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

І додав: можна, звичайно, припустити і те, що у роботі міністра могли знайти плагіат і не хочуть цього озвучувати назагал. Але чи це відповідає дійсності, складно зараз сказати, вважає експерт.

При цьому додає: все ж варто на майбутнє думати, як не допускати до розгляду фальшивих дисертацій. В науковому світі мають цінувати оригінальність, академічну доброчесність. При цьому контролювати ці принципи і норми повинні самі науковці.

Оксена Лісового звинуватили у плагіаті: передісторія

21 березня Верховна Рада України призначила на посаду міністра освіти і науки України Оксена Лісового.
Оксен Лісовий – воїн, науковець та директор Малої академії наук.
Однак нового очільника МОН вже встигли звинуватити у плагіаті.
Мовиться про кандидатську дисертацію з філософії, яку Лісовий захистив у 2012 році.
Про історію з плагіатом дізналися на тлі позитивних відгуків про новообраного міністра. Уперше це опублікували на сторінці “Українського руху пацифістів”. Ця організація відома тим, що виступає за “мирне закінчення війни і права кожної людини на відмову від військової служби”. Засновником якої є журналіст з Івано-Франківська Руслан Коцаба. Його обвинувачують у держзраді.
Членкиня освітнього комітету Верховної Ради Наталя Піпа підтвердила те, що у дисертації Лісового є помилка. Однак вона не така масштабна, щоб не призначати автора роботи на посаду міністра, вважає Піпа.
У МАН повідомили, що Оксен Лісовий заявив про свою нульову толерантність до академічної недоброчесності.
Новопризначений очільник Міносвіти зранку 23 березня оголосив, що подав свою дисертацію на перевірку до Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти. І заявив, що з нетерпінням чекає на результати. При цьому додав: якщо у його роботі виявлять порушення, відмовиться від ступеня кандидата наук.
Свою дисертацію на перевірку подав також і очільник освітнього Комітету Ради Сергій Бакак.
У Національному агентстві із забезпечення якості вищої освіти заявили, що отримали дисертації.
Перевірятимуть наукові роботи до 3 місяців, заявили у НАЗЯВО.
Також очільник МОН розповів, що зараз формулюють нову ідею доброчесності, нові правила. Які саме, поки не уточнив, але зауважив, що у дисертаціях будуть “надавати більше академічної свободи університетам”.
30 травня Оксен Лісовий заявив, що відмовився від наукового ступеня.
Після цієї заяви у Національному агентстві із забезпечення якості вищої освіти повідомили, що продовжують перевіряти на плагіат дисертацію очільника Міносвіти Оксена Лісового.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...