facebook

Чи повинні вчителі вночі чергувати в укриттях – пояснення освітнього омбудсмена

Чи правомірно залучати працівників освіти до чергування в бомбосховищах?

Під час дії воєнного стану в Україні певні права громадян можуть бути обмежені відповідно до Конституції та чинного законодавства. Про це нагадав освітній обмудсмен Сергій Горбачов, який опублікував роз’яснення щодо правомірності залучення працівників сфери освіти, зокрема, вчителів шкіл до чергування в бомбосховищах.

Пояснення омбудсмена опубліковано на сайті Служби.

Горбачов наголосив: надзвичайно важливо, щоб законні обмеження прав громадян, зумовлені умовами воєнного стану, відбувалися суворо в правовому просторі та з неухильним дотриманням чинного законодавства.

“Під час воєнного стану дозволяється застосування праці жінок (крім вагітних жінок і жінок, які мають дитину віком до одного року) за їхньою згодою на важких роботах і на роботах зі шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах (стаття 9 Закону України “Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану”)”, – зазначив Горбачов.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Законом передбачено перелік осіб, яких можуть залучити до цивільного захисту. З кожним працівником цивільного захисту укладають трудовий договір.

Особи, яких залучають до цивільного захисту, мають бути здатні за станом здоров’я виконувати роботи в умовах надзвичайних ситуацій:

чоловіки від 18 до 60 років;
жінки – від 18 до 55 років.
Забороняється залучення до роботи в нічний час:

вагітних жінок і жінок, що мають дітей віком до трьох років (стаття 176);
осіб, молодших вісімнадцяти років (стаття 192);
інших категорій працівників, передбачених законодавством.
Робота жінок в нічний час не допускається, за винятком випадків, передбачених статтею 175 цього Кодексу. Робота осіб з інвалідністю у нічний час допускається лише за їх згодою і за умови, що це не суперечить медичним рекомендаціям (стаття 172) (стаття 55 Кодексу законів про працю України).

До надурочних робіт (стаття 62) забороняється залучати:

вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років (стаття 176);
осіб, молодших вісімнадцяти років (стаття 192);
працівників, які навчаються в загальноосвітніх школах і професійно-технічних училищах без відриву від виробництва, в дні занять (стаття 220).
Законодавством можуть бути передбачені й інші категорії працівників, що їх забороняється залучати до надурочних робіт.

Жінки, які мають дітей віком від трьох до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, можуть залучатись до надурочних робіт лише за їх згодою (стаття 177).

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...