facebook

Сексистські жарти та насмішки з прізвищ: у Львівському медуніверситеті виник скандал навколо розподілу випускників

Ректор Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького 83-річний Борис Зіменковський під час розподілу випускників на інтернатуру відпускав сексистські жарти і насміхався з прізвищ студентів.

Про це повідомляють студенти університету.

Поведінка керівника вишу викликала обурення у студентів та медиків.

“Розподіл – один з ключових моментів у кар’єрі майбутнього медика, коли після 6 років навчання визначається його спеціальність”, – пише лікар Роман Штибель.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Медик поділився фрагментами записів розподілу.

На одному з них ректор вишу висміює прізвище студентки:

“Волкодав. Ох і фамілія. З таким прізвищем і до дітей…”

Інший член комісії відповідає: “Та вона заміж вийде!”, на що ректор відповідає: “Та я жартую!”

Другий епізод стосується студентки, яка підтверджує своє бажання стати хірургинею.

“Жінка, а хоче різати! Сумне. Я би такої знати не хотів”, – каже ректор.

“А якби рибу фарширувала?” – відповідає хтось з колегії.

“А якщо мене заріже вночі?” – продовжує ректор.

На питання іншого студента про те, що робити зі спеціалізацією, ректор каже: “Повіситися!”

Окрім того, студенти мають претензії до самого розподілу, який проводився у виші.

Студентка Марія Грищук звертає увагу на раптові появи та зникненнях місць на інтернатуру та невчасне донесення інформації до випускників, а також на недотримання керівництвом вишу наказів МОЗ.

Також, за словами студентки, під час комісії з розподілу студентам не давали поставити питання, а мікрофони відключали.

Історія з розподілом у Львівському медичному вищі стала причиною дискусій про якість української медосвіти.

Деякі лікарі вважають, що у нинішньому вигляді медична освіта – не потрібна, і що навіть, якщо медичні університети не будуть випускати студентів кілька років – нічого не зміниться.

“Сексизм, насмішки над прізвищами, тупі жарти і все найкраще, що тільки може демонструвати національний університет в намаганні підтвердити звання “абсолютно непотрібна установа. Університет чесно демонструє студентам, що вони просто кріпаки, які не потребують поваги “, – пише лікар Іван Черненко.

Лікарка Олександра Неменша також пише про нечесний розподіл, зміну правил рейтингу на ходу, появу нових місць і зникнення старих та сексистські жарти.

“Країна перенасичена лікарями та інституціями, які їх виробляють. Я впевнена якщо всі медичні університети України, раптом перестануть набирати студентів найближчі двадцять років, не зміниться нічого”, – пише медикиня.

Ректор Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького 83-річний Борис Зіменковський у коментарі “УП. Життя” розповів, що під час розподілу випускників до інтернатури просто жартував та не хотів нікого образити.

“Я нікому зі студентів нічого поганого не сказав. Я пожартував. Студенти моїх слів не чули. Коло мене сидів праворуч проректор і я тихенько їй говорив. Однак поряд був потужний мікрофон і вихопив”, – каже Борис Зіменковський.

Ректор Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького 83-річний Борис Зіменковський говорить, що під час розподілу випускників до інтернатури просто жартував та не хотів нікого образити.

Про це Борис Зіменковський розповів у коментарі “УП. Життя”.

Раніше у мережу потрапило відео розподілу студентів, на якому ректор насміхається з прізвища студентки і дивується тому, що студентка обрала хірургічний напрямок, словами: “Жінка, хоче різати?”.

“Я нікому зі студентів нічого поганого не сказав. Я пожартував. Студенти моїх слів не чули. Коло мене сидів праворуч проректор і я тихенько їй говорив. Однак поряд був потужний мікрофон і вихопив”, – каже Борис Зіменковський.

Ректор розповів, що коли побачив педіатра з прізвищем “Волкодав”, то сказав тихенько колезі: “А діти не настрашаться?”

Жарт про жінок, за словами Зіменковського, також був не для широкої аудиторії і студентів.

“Все ж таки хірургія – агресивна частина медицини. І не така проста. Я погоджуюся, що жінка може все, як і чоловік. Але на мою думку у медицині є більш жіночі професії. Наприклад, кому подобається жіночий бокс? Утім, якщо хтось прийняв мої слова на свій рахунок, я вибачаюсь”, – зазначає ректор.

Борис Зіменковський також прокоментував розподіл випускників, який розкритикували студенти та медики за непрозорість та зміну правил на ходу, і назвав його “нормальним”. Однак зазначив, що були помилки, як з боку деканату, так і з боку студентів.

Ректор пояснив, що це другий розподіл, коли місця для інтернатури розподіляються за рейтингом студентів. Тобто, студенти, які мають найвищий рейтинг за кількістю балів, мають право першими обирати місця для інтернатури.

Окрім того, цьогоріч студенти, які навчалися за напрямком “педіатрія”, потрапили до загального списку, що також вплинуло на розподіл місць.

Утім, Борис Зіменковський вважає, що місця для розподілу студентів цьогоріч були “прекрасні”, таких, за його словами, не було 20 років.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.

Вам також може бути цікаво...